A madarak és fák világába viszi utasait szombaton a Zsuzsi

iho/vasút   ·   2022.05.06. 15:00
harmashegyaljai_pihenoerdo

A Madarak és Fák Napja alkalmából közös erdei madármegfigyelő túrára várják az érdeklődőket a Hármashegyi erdőben.

Százhúsz éve minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. A hazai környezetvédelem jeles eseményének célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. A hazai környezetvédelem jeles napját a természet- és környezetvédelem elkötelezett híve, az idén 140. születésnapját ünneplő Zsuzsi Erdei Vasút is minden évben megünnepli, a vasút a rendezvényhez idén május 7-én, szombaton egy közös erdei madármegfigyelő túrával csatlakozik.

A világ első Madarak és Fák Napja rendezvényt a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István, a híres ornitológus szervezte meg Magyarországon 1902-ben. Az ünnep hivatalossá Herman Ottó természetkutató, zoológus közreműködésével vált 1906-ban, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskolának.

A Zsuzsi-vonat utasai az élményteli vonatozást követően Varga Edit környezeti nevelő vezetésével fedezhetik fel a hármashegyi erdő „szárnyas barátait” és „lombos szobrait”. A túra során a résztvevők választ kaphatnak olyan kérdésekre, hogy az év madarának választott zöld küllőnek mi köze a kerékpár küllőjéhez vagy, hogy miért lett a sárga tejnedvet eresztő, külsőleg használható szemölcs elleni szer neve a vérehulló fecskefű? A madárdaltól hangos Hármashegyi erdőben lehet majd látni turbékoló örvös galambokat, megölelni egy nagyapa korú kocsányos tölgyet, vagy akár megkóstolni útközben a hagymaszagú kányazsombort.

A túrát végigkísérik a Madársuli kedvenc madarai is. Imre István, solymász a túra közben feltett kérdésekre választ ad, a gyerekek pedig kezükbe vehetik a madarakat, akikkel közös fotót is készíthetnek. A túra végén egy igazi bátorságpróba várja a kihívásokat kedvelő felnőtteket és gyerekeket.

Az erdei madármegfigyelő túra mellett a jeles nap alkalmából megtekinthető a Természettár Levéltitkok című interaktív kiállítása a Természet Házában, ahol egy különleges madárórát is felavatnak majd szombaton, amin látni, hallani és tanulmányozni lehet majd az ünnepelt „tollas barátokat”.

A május 7-i program menetrendje:

  • 8.30: a vonat indulása a Ruyter utcai kiinduló állomásról;
  • 9.30: találkozási pont, indulás Hármashegyalja – Természet Házához;
  • 13.00: a madármegfigyelő túra vége, érkezés a Természet Házához;
  • 13.30: a vonat visszaindul Debrecenbe.

A Zsuzsi Erdei Vasút hétvégén napi háromszor közlekedik Debrecen és Hármashegyalja között, májustól pedig már keddi és csütörtöki napokon is indít menetrend szerinti járatokat szintén napi háromszor.

Hétvégi menetrend:

  • vonatindulások a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 15:00
  • visszaindulások Hármashegyaljáról: 10:00, 13:30, 16:45

Keddi és csütörtöki menetrend:

  • vonatindulások a Ruyter utcai kiinduló állomásról: 8:30, 11:15, 14:15
  • visszaindulások Hármashegyaljáról: 10:00, 13:00, 15:30

(Nyitókép forrása: Zsuzsi Erdei Vasút)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek