A mesterséges intelligencia már a közlekedés során is segítségünkre van

iho   ·   2024.01.29. 14:55
00_ai_traffic

Hihetetlen, mégis igaz: a mesterséges intelligencia, azaz a fejlett számítógépes algoritmusok és a gépi tanulás, adatelemzés a forgalomirányításban is szerepet játszhat annak érdekében, hogy optimalizálja a járművek, és gyalogosok haladását a sűrűn lakott területeken. A mesterséges intelligencia kifinomult matematikai modelleket és adatvezérelt technikákat használ fel a forgalmi minták felismerésére, majd elemzésére, végül szabályozására.

Egyre több ember, egyre több jármű, egyre több dugó...

Egyre többen élnek a városokban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy egyre több autó koptatja a flasztert világszerte. Ez bizony súlyos forgalmi dugókhoz vezet. De mit jelent a torlódás napi szinten? Címszavakban: stressz, frusztráció, légszennyezés, illetve rengeteg elfecsérelt idő. Az emberek napról napra nehezebben bírják ezt a típusú nyomást, ami már önmagában egy életminőséget jelentősen rontó tényező, amihez a levegő szennyezettsége még pluszban hozzájárulhat.

Az tehát világos, hogy miért nagy gond a folyamatos dugó. De miképp hozhat ebbe a szituációba enyhülést, vagy akár megoldást a mesterséges intelligencia? Úgy, hogy a hatékony forgalomirányítás költségmegtakarításhoz vezethet, lévén nincs idő- és üzemanyag-pocsékolás. Arról nem is beszélve, hogy azok a városok, amik átjárhatóak, átláthatóak, infrastrukturális értelemben is sokkal vonzóbbak, ennek következtében a különböző vállalkozások is előszeretettel gondolkodnak bennük. Márpedig, ha a befektetők megérkeznek, ha az adott városról kiderül, hogy üzleti értelemben komoly potenciált jelent, akkor az egyenlő a gazdasági fellendüléssel, ami mindenkinek az érdeke.

Elő a farbával, pontosabban a mesterséges intelligenciával!

A mesterséges intelligencia, továbbiakban AI a számítástechnikának egy olyan ága, amely olyan rendszerek létrehozására fókuszál, amik képesek emberi intelligenciát igénylő feladatokat végrehajtani. Az AI különböző technikákat alkalmaz, mint például gépi tanulás, ezáltal a rendszerek tanulhatnak az adatokból, döntéseket hozhatnak, vagy esetleg előrejelzéseket tehetnek.

Az AI a másodperc törtrésze alatt képes döntéseket hozni valós idejű adatok alapján, így a hatékony forgalomáramlás biztosítása, valamint az incidensekre adott gyors reakció nem okozhat kihívást. Az AI optimalizálja a közlekedési jelzések időzítését, az útvonaljavaslatokat, valamint a sávkezelést a dugók és az utazási idő csökkentése érdekében. A rendszer képes a balesetek észlelésére, sőt érzékeli az olyan vezetési habitust, stílust és viselkedést, ami nem biztonságos sem a többi autós, sem a gyalogosok szempontjából. Mindennek logikus következménye, hogy mérséklődik az üzemanyag-fogyasztás, illetve az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása.

Még konkrétabban mit jelent mindez?

Az AI-algoritmusok különféle forrásokból gyűjtenek és integrálnak adatokat, beleértve a forgalomérzékelőket, GPS-eszközöket, időjárás-előrejelzéseket és korábbi forgalmi mintákat. Ezek az adatok átfogó képet nyújtanak az aktuális forgalmi helyzetről.

Az AI prediktív elemzést használ a forgalmi torlódások előrejelzésére és a lehetséges dugó helyszínek azonosítására, mielőtt azok kialakulnának. Ez lehetővé teszi a forgalomirányítási rendszerek számára, hogy proaktív intézkedéseket hozzanak.

Az AI-algoritmusok dinamikusan módosíthatják a közlekedési jelzéseket és irányíthatják a járműveket a torlódások csökkentése érdekében. Például amikor egy adott útvonalon megindul a forgalom, az AI átirányíthatja a járműveket a kevésbé zsúfolt utakra, így biztosítva a forgalom egyenletesebb eloszlását. S nagyon valószínű, hogy mindez csupán a kezdet!

– a cikk szerzője Nagy Attila laptop szerviz vezető –

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek