A minőségi vasútmodell-kiállítás

iho/vasút   ·   2011.10.21. 19:00
00-400-dencs-bbmot

Sokunk első élménye a Közlekedési Múzeum nagy H0-s terepasztala. Vagy a sokáig a szomszédban, a Petőfi Csarnokban megrendezett vasútmodell-kiállítás. Sokaknak adták ezek az első inspirációt a saját kicsinyített világának megtervezésére és megépítésére. És persze voltak olyanok is, akik azt mondták, nekik nem az a szint a cél.

De most nem az örökké félkész vagy készen is kínos, ennek ellenére közszemlére bocsátott terepasztalokról és modulokról akarunk beszélni. Természetesen azoknál is megtalálhatjuk a lelkesedést, a sok munkát, az akarást, és biztosan akad rajtuk pár olyan részlet, amit érdemes lemásolni. Itt, a gödöllői Művészetek Házában a két rendező, Soós András és Makai Zsolt szándéka szerint egyetlen olyan asztal vagy modul sem jelenhetett meg, ami nem ér el egy bizonyos minőségi szintet.

Tiszta, világos, átlátható térben a különleges terep- és modulasztalok<br>A képre kattintva fotógelériánk nyílik meg

Tudjuk, ha megfelelően nagy a merítés, a nagyszabású, részletgazdag terepasztalokból is összegyűlhet jó pár – csak mennyien hajlandók (vagy képesek egyáltalán) kimozdulni otthonról? Csodás kincseket rejtegetnek a remetei magányt kedvelő modellezők, a közvetlen környezetükön kívül mindenki más számára titokban tartva alkotásukat. Itt a példa, micsoda remek dolog a köz számára nyilvánossá tenni (élet)művüket. Mi, a látogatók nemcsak felszínes élménnyel gazdagodhatunk, de meghatározhatja igényeinket, megacélozza akaratunkat, hogy megpróbáljunk a nagyok nyomdokaiba lépni.

Martisz Gábor, a sokak által ismert terepasztal-építő és a keszthelyi vasútmodell-kiállítás főépítésze igazi hívónév, mellette Bencs Zoltán, a TT-s szegedi körfűtőház gazdája (az alaptémán kívül új modulokkal), az Áta állomást (és egy sokkal nagyobb asztalt) kiállító Szűcs Miklós és hasonlóan igényes műveikkel ott lévő társaik mind olyan színvonalon űzik hobbijukat, amit az irigység legkisebb jele nélkül csak csodálhatunk.

Tudomásunk szerint itt mutatkozik be először a szegedi körfűtőház környékét megelevenítő modulcsoport<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg

A szokatlanul hosszú ideig, október 20–26. között nyitva tartó kiállítás helyszínét, a belépőjegyek árát a Művészetek Háza honlapján megtaláljuk. Egyébként a gödöllői HÉV Palotakert megállójától pár lépéssel elérhető, a buszpályaudvar tőszomszédságában találjuk, és a parkolás is megoldott.

Kép és szöveg: Jermann Kálmán

Kapcsolódó hírek