A raktárkezelés forradalmasítása: a hajtástechnika hatása az automatizálásra és a logisztikára

iho   ·   2024.04.24. 15:10
01_raktarkezeles

Az automatizáció egyre fontosabb szerepet tölt be a logisztika területén, hiszen a megnövekedett termékmennyiség és a hatalmas igény ezt megköveteli. A napjainkban jellemző nagy volumenű anyag- és termékmozgatást ugyanis már csak nehezen lehetne emberi erővel bírni, a napi munkavégzés hatékonyságáról már nem is beszélve. A cégek számára hatalmas segítség a logisztikában a hajtástechnika használata és annak kibővítése más logisztikai területekre. Nemcsak a járművek működtetéséhez, hanem akár a szállítópályák, és egyéb gépesített raktárberendezések esetén is jó szolgálatot tesznek ezek az alkalmazások; így jöhet létre az automatizált raktár fogalma. A raktárautomatizálás jelentése tulajdonképpen az, hogy a korábban kézi erővel végzett logisztikai feladatokat gépi erővel váltják ki. Ezzel lekerül a nagy fizikai terhelés a dolgozókról, akiknek ezután a berendezések működtetésével kell foglalkozni. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mi is az a raktárautomatizálás, milyen műszaki lehetőségeket foglal magában ez a terület, illetve hol használják a leginkább ezeket az alkalmazásokat.

A logisztikához használt raktárak automatizálása

Ahhoz, hogy a raktározási folyamatok optimálisak és hatékonyak legyenek, szükség van a különféle gépi és hajtástechnikai elemek automatizálására. Ennek során gépek, szoftverek és fejlett technológiai megoldások váltják fel az eredetileg emberek által végzett feladatokat. Ekkor a dolgozók már inkább az automatizáció felügyeletére, esetleges operátori feladatokra hivatottak.

Az ipari automatizálás magában foglalja a készletek mozgatását a telephelyre, a raktárokon belül, illetve a raktárakból a vevőkhöz történő szállítást is. Mindezt minimális emberi segítséggel képes megvalósítani a kialakított rendszer. Óriási előnye, hogy a cégek kiválthatják vele a megterhelő és ismétlődő fizikai munkát, valamint a kézi adatbevitelt és elemzést igénylő feladatokat. Ezzel pedig optimálisabban szervezhetőbbé válnak a különböző erőforrások.

Különféle automatizálási technikák

A műszaki világ fejlődésével az automatizálás egyre több technikai elemmel és rendszerrel bővült az idők során. Ezek a megoldások nagyban megkönnyítik a munkavégzést és a folyamatoptimalizálást, ráadásul többféle technika létezik a raktárautomatizálás területén is.

Melyek ezek a technikák?

  • Alapvető raktárautomatizálás: Ez egy egyszerű, ugyanakkor rendkívül hatékony technológia, ami segíti az embereket az egyébként kézzel végzendő feladatok ellátásában.
  • Goods-to-Person (GTP) technológiák: Ennek köszönhetően a termékek anélkül jutnak el a dolgozókhoz, hogy el kellene menniük érte. Ez az útvonalkönnyítés pedig rengeteg időt és emberi energiát megspórol a munkatársaknak.
  • Automatizált raktározási és visszakeresési rendszerek (AS/RS): Ez a GTP-technológiák egyik altípusa, ami automatikusan hozza ki, majd helyezi vissza az árukat a raktárból.
  • Pick-to-Light rendszerek: Ezekben a rendszerekben az operátorok vonalkódokat olvasnak be, majd egy LED-kijelzőn megjelenik az, hogy hová való az adott termék. Így a rendszer a megfelelő raktározási helyre vezeti a dolgozókat, és jelzi, hogy hány tételt kell felvenni az adott helyről.
  • Autonóm mobil robotok (AMR): Leginkább az e-kereskedelemben használják a nagy volumenű, magas munkaerőigényű feladatok ellátására ezeket a robotokat.
  • Drónok: Egyes raktárakban drónokat is alkalmaznak a különböző munkafolyamatok ellátására.
A hajtástechnika szerepe az automatizálásban

Az automatizálás egyik legfontosabb része a hajtástechnika és ennek a vezérlése, hiszen ezzel kézi belenyúlás nélkül mozgathatóak a különféle technikák. A raktárkezelésben ráadásul még lényegesebb az emberi erő kiváltása, hiszen itt folyamatos teheremelésre és anyagmozgatásra van szükség.

A hajtástechnika felel többek között az automatizált irányított járművek (AGV-k) működtetéséért is. De mi az az AGV? Olyan önvezető jármű, amelyet az áruk raktárban történő mozgatására használnak. Ezek a megoldások érzékelők, kamerák és térképszoftverek kombinációját használják a raktárban való navigáláshoz és az akadályok kikerüléséhez.

További raktárautomatizálási megoldás például a szállítószalagok üzemeltetése. A hajtástechnikával működtetett szállítószalag-rendszerek előre meghatározott útvonalakat követve, vagy akár a környezethez dinamikusan alkalmazkodva szállítják az árukat a raktáron belül, vagy esetleg egy szomszédos csarnokba, épületbe.

A fentiek mellett a GTP-technológiákban alkalmazott hajtástechnika lehetővé teszi mozgás pontos irányítását, így biztosítva, hogy a szállítás megvalósuljon a raktáron belül. Így a dolgozók egy biztonságosabb és egészségesebb munkahelyi környezetben dolgozhatnak, ráadásul a folyamat is hatékonyabb és gyorsabb lesz.

Az utolsó műszaki megoldás, amit fontos megemlíteni a témában az AS/RS-rendszerek. Ezek különböző technológiákat kombinálnak, beleértve a robotikát, a szállítórendszereket és a számítógépes szoftvereket. Így sokkal racionálisabbá és optimalizáltabbá válhatnak a raktári műveletek, hiszen ez a technológia önállóan hozza-viszi a termékeket a raktáron belül, például egy komissiózásnál.

A hajtástechnika segítségével tehát felépíthető egy automatizált raktárkezelési rendszer akár többféle technika párhuzamos alkalmazásával együtt. Segítségével növelhető a hatékonyság, a dolgozók biztonsága, valamint a termelési volumen és a megrendelők elégedettsége egyaránt.

Az automatizálás egy olyan dinamikus fejlesztési irány, amiben még rengeteg lehetőség rejlik az iparágban. Itt van például a robotika és a mesterséges intelligencia kérdése, hiszen ezek bevonásával akár még nagyobb áttörés érhető el az automatizálásban.

Ez pedig új lehetőségeket teremthet majd az innovatív és effektív raktárkezeléhez. Amennyiben hajtástechnikai elemeket keresel, úgy érdemes ellátogatnod a Theiss Hajtástechnika Kft. honlapjára, ahol mindenre megoldást találhatsz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek