A snooker legérdekesebb tulajdonságai

iho   ·   2023.03.09. 07:15
00_snooker

A snooker az Egyesült Királyságból eredeztethető sportág, melynek történelme a XIX. századig nyúlik vissza. Ez a biliárd egy változata, ami az 1970-es évektől kedve vált világszerte népszerű sportággá. Eleinte csak a kocsmákban játszották szórakozás gyanánt, ám idővel egyre népszerűbbé vált, főként Európa és Ázsia egyes országaiban.

Mára már a legnagyobb sportcsatornák egymással versengenek azért, hogy ők közvetíthessék az éppen esedékes snooker versenyeket, melyekért világszerte milliók rajonganak. Mi most a játék legizgalmasabb és legérdekesebb különlegességeit szeretnénk bemutatni olvasóinknak. Vigyázat, fennáll a veszélye annak, hogy cikkünk végére érve ti is beleszerettek a brit játékba, onnantól pedig nincs visszaút!

A játék célja – Gyűjtögesd a pontjaidat

A játék végső soron végtelenül egyszerű: gyűjts több pontot, mint az ellenfeled. Pontokat úgy tudsz gyűjteni, hogy belököd a golyókat a hat zseb valamelyikébe. Minden golyónak megan a maga értéke, így számot, hogy piros, vagy sárga-e a golyó, amit épp sikerült lelökni, de ezt még részletesen is kifejtjük a későbbiek folyamán. A játékot az nyeri meg, aki a mérkőzés végére több pontot szerzett.

A felszerelés – Asztal, golyók, dákó

Igazából ennyire van szükség. Egy asztalra, amely mérete 6×12 láb, hiszen mégis csak Angliából ered, de ez nagyjából 3,8×1,8 métert jelent egyébként. Apró különbségek lehetnek. Ezen kívül szükséged lesz egy dákóra az ütésekhez, na meg a golyókra. A piros golyók egyet érnek, a fehérrel kell ütni. Ezen kívül van még sárga, zöld, barna, kék, rózsaszín és fekete golyó. Ezek értéke rendre 2, 3, 4, 5, 6 és 7 pont. Piros golyóból 15 van, a többiből csak 1.

Hibák – Ne okozzunk magunknak felesleges kellemetlenségeket

Mint minden sportágnak, így természetesen a snookernek is megvannak a maga szabályai. Ezek ellen ha vétesz, akkor szabálytalankodsz, ez pedig büntetést von maga után. Különböző szabálytalanságok, azaz hibák léteznek. Lehet ilyen például, hogy rossz zsebbe teszed el a golyót, vagy ha egyetlen golyót sem ér az ütésed. Ha hibázol, akkor egyrészt ingyen ponttal jutalmazod az ellenfeledet, másrészt pedig ő választhat, hogy hagyja, hogy újra próbálkozz.

Ezen felül dönthet úgy is, hogy ő szeretne ütni onnan, ahol a te golyód megállt. Így tehát óriási előnybe hozza ellenfelét a szabálytalanságot elkövető játékos, már csak ezért is érdemes nagyon odafigyelni ezekre, hogy ha már ki is kell kapnunk, legalább ne az elkerülhető hibák okozzák a vesztünket.

Stratégia – Ha a technikai tudás megvan, jöhet a mentális felkészülés

Snooker során nagyon is számít, hogy milyen stratégia mentén játszol. Az alap, hogy úgy tudsz ütni, ahogy csak szeretnél, ez mindennek csak a kezdete. Ha ez megvan, akkor azonban ki kell alakítani a játékstratégiádat is, ha nem akarsz azonnal elvérezni. Ennek mentén most néhány alapvető snooker stratégiát szeretnénk ismertetni:

  • Sorozat – A folyamatos pontgyűjtögetés öröme
    A sorozatgyártás egy olyan pontgyűjtő snooker stratégia, melynek során a játékosok lövéssorozatokat igyekeznek összehozni. Így egyre több és több golyót ütnek be egymás után, ennek köszönhetően pedig magasabb pontszámokat lehet bezsebelni.
  • Biztonsági játék – Óvakodj a hibáktól
    Csak az hibázik aki dolgozik, de dolgozhatsz aktívan azon is, hogy elkerüld a hibákat. Ez a safety play, azaz a biztonsági játék alapja is. Ilyenkor a játékos kerüli a kockázatos lövéseket, inkább úgy játszanak, hogy az ellenfelet hozzák minél nehezebb helyzetbe, így késztetve őket hibára.
  • Pozíciós játék – A biztonsági játék
    A pozíciós játék a biztonsági játék egy tovább fejlesztett változata. Ilyenkor a játékos aktívan keresi a lehetőségét annak, hogy az ellenfelét olyan helyzetbe hozza, amiből csak nehezen tud kimászni. Ezzel is több hibát kényszerít ki. Mindeközben pedig saját magát is a lehető legjobb helyzetbe akarja hozni a pozíciós stratégiát alkalmazó snooker játékos.
Pszichológiai játszmák – Snooker, mint póker?

Minden top sport fejben dől el. Ha ki tudjuk zökkenteni az ellenfelet, akkor már nyert ügyünk van. Ehhez számos trükk létezik. Túl lassan elvégzett lövések, furcsa, szokatlan mozdulatok, vagy bármi, amivel elterelhetjük ellenfelünk figyelmét.

A sportfogadási lehetőségek – Így lesz még izgalmasabb a játék!

A fentieknek köszönhetően a sportág egyre népszerűbbé vált, ebből pedig logikusan következik az is, hogy az online fogadóirodáknál egyre nagyobb a kereslet a snooker fogadás iránt. A legrangosabb versenyek előtt különösen remek ajánlatokat lehet kifogni. Ilyenkor részesülhetünk ingyenes fogadásokban, pénzvisszafizetési ajánlatokban, odds növelőkben, vagy külön snooker fogadásra specializálódott befizetési bónuszokban.

Egyes oldalaknál utazási csomagokat is kaphatunk, hogy élőben nézzük végig a legjobb snooker meccseket. Egyre több és több oldalon fogadhatunk snookerre, úgyhogy érdemes megnézni, hogy mindig a legjobb oldalon regisztráljunk, és a legmagasabb szorzókat használjuk ki – na meg persze a legjövedelmezőbb bónuszokat. Utóbbiakat mi is segítünk neked könnyebben megtalálni, már csak ezért is érdemes folyamatosan követni munkásságunkat!

A snooker népszerűségének titkai és okai

Cikkünk során azt vizsgáltuk, hogy mitől is várt mára már oly népszerű sportággá a snooker. Kutatásunk során arra jutottunk, hogy ez több okra is visszavezethető. Ezek közül a leginkább említésre érdemesnek a játék célját, a szórakoztató szabályrendszerét, a különböző stratégiákat, és a játékstílusokat tartottuk.

Ezek mentén igyekeztünk bemutatni a snooker legkülönlegesebb és legegyedibb vonásait, melyek miatt mi is megszerettük ezt a maradandó sportélményt. Végezetül pedig szót ejtettünk a különböző snooker fogadási lehetőségeidről is, amiért már most érdemes kikeresni a legjobb magyar online sportfogadás oldalak ajánlatait

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek