A szántás legfontosabb eszközei és alkatrészei

iho   ·   2022.12.07. 12:00

Milyen eszközök és alkatrészek beszerzése és kifogástalan rendelkezésre állása lehet a szántás kellő hatékonyságának a kulcsa? Mi mindenre javasolt odafigyelni előzetesen azért, hogy maga a munka tényleg az elvárt minőségben történjen? A cikkben ezt a kérdéskört nézzük meg alaposabban.

Miben rejlik a szántás legfontosabb célja?

A szántást a talajjavítás egyik legfontosabb, sok esetben nélkülözhetetlen mozzanataként művelik. A célja az, hogy egyrészt a termőföld felszínét sikerüljön kellőképpen megmozgatni, felkészíteni a talajt a téli időszakra, egyúttal előkészíteni azt a későbbi, sok esetben tavaszi vetésre.

A Ferwant ekéhez szükséges alkatrész kínálatából beszerezhetünk mindent, ami a szántás legfontosabb eszközének, az ekének a karbantartásához nélkülözhetetlen. Az eke lesz az az eszköz, amely képes meghatározni a szántás módját, a parcella alakjával együtt.

Ez amiatt is fontos, mivel a művelési mélység szerint többféle szántás is elképzelhető. Ott van példaként a 20 centiméternél sekélyebb szántás, a középmély szántás, a mélyszántás, vagy az akár 45 centiméteres mélységet is jelentő mélyítő szántás. Ezek közül mindig a célokhoz mérten javasolt választani.

Mi mindenen múlhat az eke kifogástalan rendelkezésre állása?

Az egyik leglényegesebb szempont a terhelhetősége. Be kell látni, hogy a szántás erőteljes, nagy intenzitással járó művelet. Pláne akkor, hogyha keményebb talajon szükséges elvégezni a munkát.

Nagyon nem mindegy tehát, hogy az eke szerkezetét milyen anyagok adják. Hasonlóképp fontos az ekefejek száma is. Minél több ekefej van egy ekén, annál nagyobb fesztávot képes lefedni. Nagyobb kiterjedésű földeken ezért dolgoznak a traktorok nagy, robosztus ekékkel.

Sőt, ma már olyan modern szerkezetek beszerzésére is adott a lehetőség, amelyeken az ekefej tetszőlegesen forgatható is. Ez szintén egy olyan sajátosság, amely a hatékonyságot fokozhatja, egyúttal az üzemanyag fogyasztását is segíthet racionalizálni.

Milyen tartozékok és alkatrészek lehetnek fontosak az eke hasznosítása mellett?

Természetesen a kopó, fogyó, idővel elhasználódó alkatrészekről van szó. Amelyeket kulcsfontosságú megfelelő minőségben alkalmazni, annak érdekében, hogy a szántás a kívánt volumenben és mélységben valósuljon meg. Lehetőleg fájdalmas időveszteség nélkül.

Hogy néhány példát említsünk, a különféle ekecsavar változatok, a speciális koptatófák, a beforgató lemez verziók vagy az illesztő hüvelyek egyaránt nélkülözhetetlen elemei lehetnek egy-egy eke zökkenőmentes funkcionalitásának.

A leginkább célravezető megoldás az, hogyha a szántási időszak kezdete előtt végzünk egy alapos állapotfelmérést a használni kívánt ekén. Majd pedig a biztonság kedvéért nem árthat akár többet is beszerezni a legfontosabb alkatrészekből, hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő pótlék.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek