A tárca engedelmeskedik a kormányfőnek

iho   ·   2013.05.03. 13:17

A miniszterelnöki utasításnak megfelelően nem mentesülnek a vasúti felár megfizetése alól az országgyűlési és európai parlamenti képviselők – olvasható a szaktárca közleményében.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a MÁV-Start Zrt. kapcsolódó üzletpolitikai kedvezményének azonnali hatályú megszüntetését kezdeményezte 2013. május 3-án.

Mint korábban hírül adtuk, a miniszterelnökség portájának reggeli közleménye szerint a kormányfő utasította a tárcavezetőt a kedvezmény visszavonására.

 

A MÁV-Start Zrt. saját üzletszabályzata alapján üzletpolitikai kedvezményként biztosított éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők részére. A névre szóló, fényképes bérlet ára bruttó 190 ezer forint, azzal csak jogos tulajdonosa utazhat a képviselői igazolvány felmutatásával, kizárólag a lakhelye és Budapest között. A képviselőket ez az éves bérlet jogosította volna fel a gyorsvonati pótjegy nélküli utazásra egy adott viszonylaton.

A miniszterelnöki rendelkezés nyomán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az üzletpolitikai konstrukció azonnali hatályú megszüntetését kezdeményezte a személyszállító vasúttársaságnál. A MÁV-Start Zrt. a továbbiakban nem ad ki kedvezményes éves bérletet az országgyűlési és európai parlamenti képviselők számára. A korábban forgalomba hozott bérletek - tavaly 6 darabot adtak el - érvényességi idejük lejártáig használhatók.

A közlekedők többféle módon mentesülhetnek a gyorsvonati pótjegy megváltása alól. A MÁV-Start Zrt. bérletével vagy Start Klub kártyával rendelkező utasoknak nem kell felárat fizetniük. A rendszeresen munka vagy iskolába vonatozókat így a pótjegyes járatok körének kiterjesztése nem érinti.

Kapcsolódó hírek