A tartalommarketing és a SEO összefüggései

iho   ·   2023.12.03. 19:30
00_tartalommarketing

A SEO kifejezés hallatán legtöbb embernek az jut eszébe, hogy a weboldalra szükséges néhány fontos és frappáns kulcsszó és ahhoz kapcsolódó link. Korábban talán így is volt. Sőt akiknek vannak olyan tapasztalatai, melyek több mint 10 éves múltra tekintenek vissza bizonyára konkrét példákkal is tudják bizonyítani ezzel kapcsolatos munkásságuk pozitív eredményeit.

Manapság azonban – nevezzük úgy – az „új SEO” ettől lényegesen bonyolultabb. Különféle keresőoptimalizálási technikák léteznek és használatuk egésze egyszerűen elengedhetetlen, ha labdába szeretnénk rúgni a Google nagyszabású játékában. Létezik több internetes kereső is, de azért érdemes kiemelten említeni a Google-t, mert a piac több mint 90%-át uralja. Magyarországon pedig több mint 95%-ot tudhat magáénak.

A kapcsolat

Mivel lehet tehát jelenleg elérni, hogy weboldalunk organikus módon a kereső találati listájának elején jelenjen meg? Megfelelő tartalmakkal kell ellátni oldalainkat. Ez az egyik fő kulcsa annak, hogy jelen legyünk és eredményesen funkcionáljon weboldalunk. A Google például elérhetővé tesz olyan konkrét segédleteket webmesterek számára, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy milyen tartalmakkal, milyen szerkezettel készüljenek a weboldalak. Ez igen nagy segítség abban az esetben, ha kevésbé vagyunk még jártasak a témában.

A tartalom

Milyen tartalmakkal érdemes megtölteni oldalainkat? Itt már nem érvényesül az a válasz, hogy mindegy csak sok kulcsszó legyen benne, hogy mielőbb megtalálja a kereső. Ezzel ma már sajnos épp az ellenkezőjét érhetjük el mint amit szeretnénk. Sok esetben a Google algoritmusa kifejezetten bünteti az ilyen oldalakat és szándékosan hátra sorolja őket, vagy akár meg sem jelenteti egy ideig találatai között. Ennek az oka, hogy ne szemeteljük tele az internetet csak a jó találati eredmény miatt.

E helyett a minőségi, releváns tartalmakat díjazza a keresőrendszer. Meglehetősen intelligens az algoritmus e tekintetben is. Megérti a szavakat, szófordulatokat. Felismeri a szavak közötti összefüggéseket és érzékeli a jó minőségű tartalmat. Fontos azonban, hogy soha ne a keresőmotor számára írjunk. A lehető legjobban akkor járunk el ha szövegeinket olvasóink számára állítjuk össze.

A minőség és technikák

Legyen tehát mondanivalónk. Egy-egy kulcsszót úgy válasszunk meg, hogy a köré építsük fel, írjuk meg ügyfeleinknek, vásárlóinknak szánt tartalmainkat. A cél maradjon a szemünk előtt: olvasóink problémájának megoldása és információval való ellátása.

Lényeges továbbá, hogy nyelvtani szempontból helyes, hiba nélküli, szépen fogalmazott szövegeket írjunk. Nem csak ettől lesz professzionális egy oldal, hanem a kereső is felismeri, ha a fogalmazás hanyag. A szövegezés hosszúsága sem mindegy természetesen. Legjobb találati helyeken lévő oldalak szöveges tartalmai megközelítőleg 900 szavasak. Ha egy konkurens weboldalnál előrébb szeretnénk kerülni a rangsorban, meg kell vizsgálni az oldalán elérhető tartalmakat. A mi saját szövegeinket pedig úgy kell megírni, hogy mindenképpen hosszabbak legyenek.

Képek és videótartalmak egyaránt szükségesek a szövegek kiegészítésére. Melyeknél a fájlok elnevezése is fontos. Minél több a fotó egy oldalon annál jobb helyezést ér el a találati listákban. Túlzásba természetesen itt sem szabad esni. Egy oldalon hét kép megjelenítése az ideális.

Elsősorban olvasóink látják leginkább hasznosnak, ha a tőlünk kapott információk nem csak felszínesen érintik az őket érdeklő témákat, hanem tényleg értéket képviselnek. Ehhez az szükséges, hogy az adott téma mélyére ássunk és apró részletességgel számoljunk be írásainkban az érintett területről.

SEO szempontból a tartalom minősége a legfontosabb. És ami a lényeg, hogy az olvasók számára kell készülnie. Ezt pedig a keresők előkelő találati hellyel díjazzák minden esetben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek