A természet ereje - gyógynövényekkel a betegségek ellen

iho   ·   2020.11.04. 12:00

Őseink még minden “nyavalyát” természetes módszerekkel gyógyítottak. Ha valaki megbetegedett, különféle gyógynövényekkel kezelték, orvost pedig csak akkor hívtak, amikor a házi módszerek már nem segítettek. Napjainkban pedig ismét reneszánszukat élik a különféle természetes gyógymódok, hiszen egyre többet hallani a kémiai szerek káros mellékhatásairól, melyeknek a hosszú távú hatásait még nem is ismerjük.

 

Élet a modern vívmányok előtt

Képzeld el, hogy a középkorban élsz. Ebben az időben még híre-hamva sincs a modern gyógyszereknek vagy gyógyszertáraknak, sőt, a kórházak is igen kezdetlegesek. Persze betegségek már ekkoriban is voltak, sőt… az iskolai történelemórákról bizonyára neked is dereng a nagy európai pestisjárvány, ami alaposan megtizedelte a lakosságot. 

De a halálos fertőzéseken kívül voltak egyéb más “bajok” is: a megfázás, emésztőrendszeri panaszok, mozgásszervi megbetegedések, bőrbetegségek, torokfájás, köhögés már ekkoriban is jól ismertek voltak. Bár a kiváltó okokat sokszor még az orvosoknak sem sikerült feltérképezni, a tünetek alapján azonban többé-kevésbé sikeresen beazonosították a betegséget, és elkezdhették a kezelést. Hogy mit használtak ehhez? Jól sejted, többnyire gyógynövényeket. 

Fűben-fában orvosság

A növényekkel való gyógyítás mesterségének alapjait ugyan az egyszerű háziasszonyok is ismerték, komolyabb panaszok esetén azonban mégis inkább orvoshoz, esetleg javasasszonyhoz fordultak. Ezeket a nőket még “füvesasszony” néven is emlegették, ugyanis arról voltak híresek, hogy erdőn-mezőn járva gyógynövényeket gyűjtöttek, amikből aztán orvosságokat készítettek. 

Teák, kenőcsök, főzetek, tinktúrák - mindez megtalálható volt egy javasasszony felszerelésében, aki baj esetén házhoz ment, és a saját maga által kotyvasztott szerekkel gyógyította a betegeket. Az efféle gyógyítás tapasztalatokon és megfigyeléseken alapult, a módszereik közül pedig sok ma már inkább nevetségesnek tűnik; azonban kétségtelenül akadt köztük olyan, ami nagyon is működött.

A gyógynövények szerepe a mai ember életében

A kis időutazás után ideje visszatérned a jelenbe. Szerencsére ma már sokkal higiénikusabb körülmények között gyógyulhatunk, mint a középkorban, és sok, akkor gyógyíthatatlannak hitt betegség is könnyedén kezelhető. Persze mindennek ára van, ugyanis a modern gyógyszerek sokszor káros mellékhatásokkal bírnak. 

Akik azonban a természetességre szavaznak, azok használhatják a Myrobalan gyógynövénykapszulákat, melyek kizárólag természetes összetevőkből állnak, és az ősi tibeti orvoslás elvei alapján, évezredes tapasztalatok felhasználásával készültek.

Ennek köszönhetően manapság már nem kell saját magadnak beszerezned és feldolgoznod a gyógynövényeket, és javasasszonyt sem kell felkeresned: a természet patikája ugyanis kényelmes, modern formában érkezik el hozzád.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek