A zöld tea kiválasztásának állomásai

iho   ·   2020.10.01. 12:00

A zöld tea manapság az egyik legnépszerűbb ital, hiszen rendszeres fogyasztása számos pozitív hatással van a szervezetre. Többek közt segíti a zsírégetést, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint fokozza a koncentrációs képességeket is. Nekünk csak azt kell eldönteni, hogy milyen zöld teát szerzünk be, de ez sok esetben nem a legegyszerűbb, ezért mi most összeszedtünk néhány szempontot, ami segíthet a döntésben.

Filteres, szálas vagy por?

Alapvetően háromféle formában készíthetjük el a zöld teát, ennek megfelelően lehet kapni filteres, szálas és por változatot is.

A filteres verziókat tartják a leginkább kényelmesnek, hiszen ebben az esetben az előre elkészített adag teát kell a forró vízbe mártogatni, és ez a megfelelő idő elteltével egyetlen mozdulattal eltávolítható. Jelentős hátránya viszont a filteres teáknak, hogy nagy részük teatörmelékkel van tele, ami feleannyira sem hatékony, mint például a szálas tea.

A szálas teák elkészítése már picit macerásabb, mert vagy teatojásra vagy szűrőre lesz szükségünk ahhoz, hogy a teánkból ki tudjuk halászni a nagyobb darab tealeveleket. Ezek többnyire jó minőségűek, ezért ha filteres és szálas tea közül kell választani, a szálas a jobb döntés.

Azonban a szálasnál is jobb megoldást kínál a porrá őrölt matcha tea, hiszen ebben az esetben nem csupán kiáztatjuk a hatóanyagokat a tealevelekből, hanem a porrá őrölt állag miatt el is fogyasztjuk azt. Ennek köszönhetően pedig a pozitív élettani hatások sokkal koncentráltabban jelennek meg a matcha tea esetében, mint más hagyományos zöld teáknál.

A minőségi zöld teák drágábbak

A teák minősége nagyban függ a feldolgozás módjától. Éppen ezért értelemszerűen a nagy gonddal kiválogatott tealevelek ára magasabbra fog rúgni, mint a helyi közértben kapható legolcsóbb filteres változaté.

Az igazán minőségi zöld teákat ugyanis jellemzően kézzel szüretelik és válogatják, ellenben az olcsó filteres zöld teákat géppel szüretelik, nem válogatják, ráadásul az összesöpört teaporral együtt kerül feldolgozásra.

A matcha teát viszont nem csupán maga a szüretelési és a válogatási eljárás teszi különlegessé, hanem a termesztése is. Ugyanis a matcha teát kizárólag Japánban lehet előállítani, mert ott megfelelőek a körülmények a termesztésre. A termesztési folyamat során, a szüretelés előtt nagyjából 2-4 héttel beárnyékolják a teanövényeket, hogy serkentsék a klorofill és az L-theanine termelődését, ami rendkívül egészségessé teszi ezt a szuperitalt. A szüretelés természetesen kézzel történik, és csak a legfiatalabb tealevelek kerülnek felhasználásra. Ezeket kiszáradás után finom porrá őrlik, és ezután kerülhetnek a boltok polcaira.

Amennyiben te is szeretnéd megtapasztalni a matcha tea számtalan pozitív hatását a szervezetedre, nézz szét az M Matcha oldalán, és rendelj egy igazán finom és minőségi japán matcha tea adagot!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek