ADAC nyári gumi 2024 teszt: melyek a legjobb abroncsok idén?

iho   ·   2024.03.22. 14:00
00_nyari_gumik

Február végén nyilvánosságra került az idei év ADAC nyárigumitesztjének eredménye, ami tartogatott váratlan meglepetéseket. Emellett pedig újításokat is, már ami az értékelési szempontokat illeti.

Sokaknak lesz esedékes idén a nyárigumi-vásárlás, ami nem mindig könnyű feladat. A nemzetközi abroncstesztek eredménye természetesen jó támpontot adhat, mely abroncsokat is érdemes választani. Az ADAC nyárigumiteszt eredményei pedig már nyilvánosságra is kerültek, így ezeket már érdemes figyelembe venni a választáskor.

Ahogyan az elmúlt években, idén is 16 mintázat került tesztelésre, ezúttal a 215/55 R17 méretű W és Y sebességosztályú gumik közül. Ez a méret egyébként leginkább az alsó középkategóriába tartozó SUV-ok mérete, de középkategóriás autókra is szerelik.

Új értékelési szempontok kerültek idén bevezetésre, a 2024-es évben ugyanis a vezetésbiztonság és környezeti egyensúly szempontjai alapján értékelték az abroncsokat. Természetesen nem minden szempont nyomott a latba ugyanolyan hangsúllyal. A száraz és nedves felületek vezetésbiztonsági szempontja fontosabb szempontnak számítanak változatlanul, hiszen 70 százalékos súlyozással számítanak bele a végső eredménybe, míg a környezetvédelmi egyensúly szempontja 30 százalékban befolyásolják az végső sorrendet. Lássuk, az új szempontok alapján mely abroncsok lettek idén a legjobbak?

Három abroncs kapott jó minősítést

Jó minősítést mindössze három mintázat ért el, a Continental, a Michelin és a Kumho márkák abroncsai állhattak fel a képzeletbeli dobogóra. Összességében természetesen elmondható, hogy mindhárom gumi kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, ugyanakkor az egyéni eredményeket mindenképp érdemes figyelembe venni – írja az AutógumiAkció.

A Continental PremiumContact 7 a legjobb vezetésbiztonsági teljesítményt nyújtotta, így méltán került az első helyre. Környezeti szempontból inkább csak megfelelő eredményt ért el, de összesítésben a legjobb lett az idei teszten. A Michelin Primacy 4+ vezetésbiztonsági szempontból némiképp elmaradt a Continantal teljesítményétől, de még így is jó teljesítményt nyújtott, viszont környezeti szempontból magasan megelőzte az első helyezettet. Az összesített eredmények a második helyre voltak elegendők.

Sokak számára okozhatott meglepetést a harmadik helyezett, ugyanis egy középkategóriás abroncs, a Kumho Ecsta HS52 kapta meg a harmadik jó minősítést. Vezetésbiztonság tekintetében a teljesítménye inkább a Michelin mintázatához volt közelebb, míg környezeti szempontból a Continentalhoz hasonló eredményt ért el.

Egy elégséges mintázat, de széles középmezőny

Megfelelő minősítést 12 abroncs kapott az idei ADAC nyári gumi teszten, így a Debica Presto UHP 2, a Dunlop Sport Maxx RT2, Bridgestone Turanza 6, a Fulda SportControl 2, a Hankook Ventus Prime4, a Goodyear EfficientGrip Performance 2, a Falken Ziex ZE 310 EcoRun, a Nexen N´Fera Primus, a Goodride Solmax 11, a Sailun Atrezzo ZSR2, a Semperit Speed-Life 3 és a Linglong Sport Master2 is a középmezőnyt erősítette.

Egyetlen abroncs kapott elégséges minősítést, mely egyébként sokaknak okozott meglepetést. Az utolsó helyen ugyanis a Vredestein Ultrac prémium abroncs végzett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek