Adatelemzők – tolmácsok az adatok és a vállalatok között

iho   ·   2023.11.10. 08:20
01_adatelemzo

Ha alaposan szemügyre vesszük a körülöttünk lévő tárgyakat vagy személyeket, rengeteg olyan információval lehetünk gazdagabbak velük kapcsolatban, amelyekből aztán hiteles, leírható számot kaphatunk. Ez a szám nem más, mint az adat, amely az információk és a digitalizáció világában elképesztő értékkel bír. Épp ezért a cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban kezeljék, értelmezzék, dolgozzák fel őket. Ebben sokat segíthet egy adatelemző, aki lényegében az adatokban rejlő értékeket szűri ki a cégvezetők számára. Mégis hogyan teszi mindezt, és miért felbecsülhetetlen a munkája? Miért érdemes kitanulni ezt a szakmát? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Mit is csinál egy adatelemző?

Az adatelemző, ahogy a neve is jól mutatja, olyan szakember, aki összegyűjti, majd értelmezi az adatokat – mindezt azért, hogy a vállalatok és cégek a legjobb döntéseket hozhassák meg, ezáltal hatékonyabban tudjanak működni. A feldolgozáshoz és értelmezéshez pedig a legfejlettebb szoftvereket, analitikai eszközöket, és algoritmusokat vetik be. Feladataik közé tartozik:

Az adatgyűjtés

Az elemzők munkájának alapja, hogy az adatforrásokból származó adatokat begyűjtsék – például az üzleti tranzakciókat, a felhasználói adatokat vagy más egyéb fontos piaci információkat.

Az adatelemzés

A szakemberek az adatokat nemcsak begyűjtik, hanem ki is értékelik. Utóbbi során olyan mintákat és trendeket keresnek, amelyek segítik a cégek és nagyvállalatok döntéshozatali folyamatait.

A jelentés

A kiértékelés után elkészítik a jelentést, amelyeket továbbítanak a projektvezetők, illetve a cég vezetősége felé. Ezek az anyagok többnyire adatvizualizációkat, grafikonokat tartalmaznak.

Az üzleti stratégia támogatása

Az adatelemzők nemcsak a döntéshozatali folyamatot, hanem a vállalatok stratégiai tervezését és fejlesztését is nagy mértékben képesek felgyorsítani.

Hogyan segíti az adatelemző a cégek működését?

Ahogyan azt már korábban is említettük, az adatelemzők rendkívül fontos szerepet töltenek be a cégek életében, hiszen a segítségükkel könnyebben hozhatnak meg fontos üzleti döntéseket, amely nagymértékben hozzájárul a vállalat hatékonyságának növeléséhez. Ennél persze jóval többről van szó. Egy adatelemző szakember segítségével:

Javulhat a cégek üzleti teljesítménye

Az adatelemzők képesek rövid idő alatt azonosítani az üzleti folyamatokban lévő „fékeket” – vagy más néven ineffiktivitásokat –, és javaslatokat tesznek azok kijavítására is.

Nőhet a versenyképesség

Az adatelemzők képesek a különféle piaci trendeket és vásárlói viselkedésmintákat „vállalati nyelvezetre” lefordítani – így a vezetők helyzeti előnybe kerülhetnek a konkurensekkel szemben.

Nőhet a vevői elégedettség

Adatelemzők kellenek ahhoz is, hogy a vállalatok jobban megismerhessék a vevőik igényeit, ezáltal képesek lesznek olyan személyre szabott ajánlatokkal és szolgáltatásokkal előrukkolni, amelyek jobban felkeltik az érdeklődést.

Csökkenthetők a kiadások

Az adatelemzők – a begyűjtés és adatfeldolgozás során – a felesleges költségeket is fel tudják fedezni, és javaslatokat tenni azok csökkentésére.

Miért érdemes kitanulni az adatelemzői szakmát?

Nem vitás, hogy az adatelemzői szakma ma az egyik legértékesebb és legkeresettebb informatikai iparág. Bárki, aki otthonosan mozog az adatelemzés világában:

Sokkal könnyebben kaphat munkát

A cégek egyre inkább elismerik az elemzők fontosságát, sőt! Már nem csak vállalati környezetben, hanem:

  • az egészségügyben,
  • az oktatásban,
  • valamint a kormányzati szektorban is nagy hasznukat veszik.

Versenyképes fizetéssel büszkélkedhet

Mivel az adatelemzők tudása igen nagy értékkel bír a vállalatok számára, ezért igen magas fizetéseket kapnak.

A fejlődési lehetőség is biztosított

Mint oly sok másik szakma, az adatelemzőké is tele van izgalmas kihívásokkal. Ráadásul, a digitalizáció felgyorsulásával, ezek a kihívások egyre csak szaporodnak, így szakértőkre is mindig szükség lesz. Az adatok és technológiák folyamatos fejlődése miatt ráadásul a munka sem válik unalmassá.

Támogatja a szakma és a közösség

Az adatelemzők általában egy aktív közösség részei, hiszen rengeteg online fórum áll a rendelkezésükre, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, illetve sok hasznos trükköt és fortélyt is elleshetnek egymástól.

Az adatelemzői szakma tehát kiváló karrierlehetőséget kínál mindazok számára, akik egy kicsit is érdeklődnek az informatika és az elemzés iránt. Egy rendkívül színes, izgalmas kihívásokkal teli munkáról van szó, amely a gazdasági fejlődés motorja is egyben - épp ezért nagyon jól meg is fizetik. Ha szeretnénk elsajátítani az adatelemzés alapjait, akkor mindenképp érdemes egy elemzői tanfolyamra jelentkeznünk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek