Ahol reptér épülhet

MTI   ·   2013.04.12. 21:49

A székesfehérvári közgyűlés új megállapodástervezetet fogadott el, amely a börgöndi repülőtér megépítésére két megoldási lehetőséget is tartalmaz különböző műszaki tartalommal és dátumokkal, miközben az önkormányzat megkezdte a felkészülést a befektető ellen indítandó perre is az elmaradt reptérfejlesztés miatt. A megállapodástervezet egy kompromisszumos javaslat, amellyel megpróbálják elkerülni a több évig tartó és bizonytalan kimenetelű jogi eljárást. E

A létesítési engedélyben szereplő nagy repülőteret 2020. december 31-ig kellene megépítenie a befektetőnek. Amennyiben ez határidőre nem sikerül, akkor az egész terület automatikusan és elszámolási igény nélkül visszaszállna az önkormányzatra. A javaslat tartalmaz egy változatot is: a nagy légikikötő kiváltható lenne egy legalább kétmilliárd forintos sport- és üzleti célú reptérrel, amelyet 2016-ig kellene megépíteni. Amennyiben a befektető az utóbbi mellett dönt, akkor ezt 2014-ig be kell jelentenie a városnak. Határidőre nem teljesülő beruházás esetén a terület ugyanolyan feltételekkel kerül vissza az önkormányzat tulajdonába, mint a nagy reptér esetében.

A képviselő-testület pénzügyi kényszert is alkalmazna a befektetővel szemben. Ennek értelmében a szerződéskötés évében, vagyis 2013-ban 200 millió, utána évente 100-100 millió forintot kellene fizetnie a cégnek mindaddig, amíg valamelyik repülőtér nem valósul meg. A közgyűlés döntött arról is, hogy a megállapodás-tervezet elfogadására június 30-ig van lehetősége a cégnek, amennyiben addig nem történik meg, akkor bírósághoz fordulnak, mert a befektető a jelenlegi szerződést megszegte. A képviselők a választott bírósági eljárásra való felkészülés érdekében ügyvédeket bíztak meg a jogi előkészületekkel.

Tavaly december 21-én mondta ki a székesfehérvári közgyűlés, hogy a börgöndi repülőtér befektetője szerződést szegett. Akkor a képviselő-testület nyílt ülésén azért vették napirendre a témát, mert a felek közötti szerződésben lejártak a vállalkozás által vállalt határidők, és a cég szerződésmódosítási ajánlattal állt elő. Ezt megelőzően egy októberi közgyűlésen született döntés arról, hogy Székesfehérvár önkormányzata visszakéri a börgöndi reptér területét a Biggeorge’s-NV Zrt.-től, miután évek óta nem kezdődött el a terület fejlesztése.

Kapcsolódó hírek