Amikor a gőz, ami főz - az Ön egészségéért

iho   ·   2021.08.02. 12:00

Az egészséges táplálkozás feltételeinek megteremtése nemcsak az alapanyagoktól, hanem a konyhatechnikai eljárásoktól is függ. A gőzölés egyszerű, nagyszerű és egészséges alternatívája a főzésnek, érdemes Önnek is kihasználnia az előnyeit!

Az egészség a legfőbb érték

Erre az alapigazságra sokan már csak akkor ébrednek rá az emberek, amikor megbetegszenek és a kellemetlen tünetek megnehezítik a mindennapjaikat. Ön ne várjon eddig! Előzze meg a bajt egészséges életmóddal! Ez magában foglalja a rendszeres mozgás, a kellő mennyiségű és minőségű alvás mellett a helyes táplálkozást is. 

Az egészséges étrend összeállítása ma már nem pénz, hanem tudatos odafigyelés kérdése. A megfelelő minőségű tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagok kiválasztásával Ön is változatos ételeket készíthet. Ráadásul, ha még a kímélő konyhatechnikai eljárások közül a gőzölést preferálja, még többet is tud tenni önmaga és családja egészségéért.

A gőzölés jobb, mint a hagyományos főzés

A hagyományos főzés során sok, élettanilag hasznos anyag megsemmisül. Ezzel szemben gőzöléskor az ételek megtartják eredeti színüket, és akár 50%-kal több ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Az sem mellékes, hogy az ízek nem főnek ki az ételből - a gőzben minden illat és íz felerősödik -, így anélkül élvezheti az adott alapanyag valódi ízét, hogy intenzív fűszerezésre lenne szükség. 

A gőzölés könnyebben emészthetővé teszi az ételeket, megakadályozva, hogy túlterhelje az emésztőrendszerét. Sokat tesz az egészségéért, ha minden főétkezéshez olyan színes piros, narancs és sötétzöld zöldségfélékből készült ételeket választ, amit gőzöléssel készített el.

Miért jobb a gőzsütő?

Míg a hagyományos sütőben csak a forró, száraz levegő kering az étel körül, addig az onlineMárkaboltokban is kapható beépíthető sütőkben gőzzel lehet kombinálni azt. Ez a készülő ételre is pozitív hatást gyakorol. 

Köszönhetően a különböző, állítható programnak, amely a gőz és a forró levegő arányát szabályozza - a gőzsütő használatának számos előnye van: 

  • Energiatakarékos, mert a gőzben hamarabb elkészülnek az ételek.
  • Sokféle étel készíthető benne: a zöldséges ételektől kezdve a húsételeken át a rakott ételekig, édességekig.
  • A gőz hatásának eredményeképpen az ételek megőrzik a nedvességtartalmukat, nem száradnak ki.
  • Az alacsony gőztartalmú programon a húsok kívül aranybarnára, ropogósra sülnek, belül omlósak lesznek. 
  • A magas páratartalmú programon a zöldségek, gabonafélék és halak készíthetőek el úgy, hogy megőrzik telt és gazdag ízvilágukat, illetve vitamin- és ásványianyag-tartalmuk jelentős részét.
  • Egészséges, mert a gőzpárolás nem igényel zsiradékot, így kalóriaszegényebbé teheti vele az étkezést.
  • Amikor kenyérféléket és péksüteményeket szeretne készíteni, a gőz már a kelesztési folyamatoknál is óriási segítségére lesz. 
  • Még az ételek felmelegítésére is jó, mert a gőz regenerálni tudja a kiszáradt ételeket is - visszaadja a pékáru frissességét, a húsok szaftosságát.
     

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek