Amikor az ecet és a lilahagyma találkozik

iho   ·   2024.02.05. 11:35
00_lilahagyma

Az ételek világa telis-tele van nagy találkozásokkal, olyan együttállásokkal, amelyek még finomabbá teszik az amúgy is nagyszerű alapanyagokat. Ilyen a spenót és a parmezán, a fokhagyma és a lazac vagy a körte és a kecskesajt – mind-mind emelik egymás ízét. A lilahagyma az egyik kedvenc téli zöldségünk, ami önmagában is nagyszerű, de ha ecetes lében érleljük kicsit, még finomabb. Az eredmény rendkívül dekoratív, rózsaszínű hagymakarikák, amik kissé csípősek, édeskések, roppanósak, és remekül feldobnak egy egyszerű szendvicset vagy éppen sültet, salátát is.

Téli vitaminbomba

A tél mindig lassabban telik, egyrészt, mert a globális felmelegedés miatt egyre jobban elhúzódik minden évben, másrészt mert ilyenkor kifejezetten nehéz friss hazai gyümölcsökhöz és zöldségekhez jutni. A lilahagyma életmentő ilyenkor, hiszen jól eltárolható, a kamra hűvös, sötét polcán nagyon jól érzi magát hosszú időn keresztül. Igazi vitaminbomba, értékes tápanyagaival hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez, valamint számos betegség kiváló ellenszere.

Hozzávalók:

  • 2 kisebb lilahagyma
  • 2 csésze 10%-os ételecet
  • 2 csésze víz
  • 1/3 csésze nádcukor
  • 2 evőkanál tengeri só
  • 6 szem egész bors
Hogyan készül?

Csupán hat egyszerű összetevő, és máris kész a csodás ecetes lilahagyma. Az elkészítése csupán néhány percet vesz igénybe, rendkívül egyszerű. Egy zöldséggyaluval leszeljük a meghámozott lilahagymákat, és két, kisebb méretű csírátlanított üvegbe tesszük őket. Az üveget kb. háromnegyed részig töltjük a hagymával. Egy lábasban felforraljuk a vizet, az ecetet, a cukrot, és a sót, majd leöntjük vele a hagymát. A tetejére szórunk 3-3 szem egész borsot, és rátesszük az üveg tetejét. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük, és egy éjszakát pihentetjük. Hűtőben akár két hétig is eltartható.

Lehetséges variációk

Ha bevált a recept, de szeretnénk kicsit feldobni, változtatni rajta, bátran lehet kísérletezni másfajta ecettel is. Az almaecet vagy más gyümölcsecet kiváló választás, de akár a zöldségek terén is próbálkozhatunk. Hagyományos bors helyett tehetünk bele szegfűborsot, hámozott fokhagymát vagy egy nagyon kicsi friss rozmaring ágat is.

Tetszik az ötlet, de nincs elképzelése, mihez lenne érdemes fogyasztani? Ha a szendvicsből és a hamburgerből már elég, és egy finom sült hús jobban esne, érdemes tenni egy próbát az Interfood finom fogásaival. A megrendelt fogásokat a futár házhoz viszi, ez a legkényelmesebb megoldás a rohanós hétköznapokon!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek