Amit a faktoringról minden döntéshozónak tudnia kell

iho   ·   2022.03.08. 12:00

A faktoring elnevezés sokak számára ismert, azonban a fogalma, tartalma, hatásai már kevesebbeknek. Sok a tévhit körülötte, amelyek miatt megítélése nem egyértelmű, pedig az igénybevevő vállalkozások életére és a gazdaság egészére gyakorolt pozitív hatásai kiemelkedőek.

Amennyiben a vállalkozásod is került már nehéz helyzetbe a nyitott számlák késve történő kiegyenlítése miatt, főként, ha ez rendszeresen fordul elő az iparági sajátosságok miatt, akkor itt az ideje, hogy megismerd a faktoring finanszírozásban rejlő lehetőségeket.

Mi a faktoring?

A faktoringot szokás engedményezésként is nevezni. Faktorálás alatt alapvetően egy vállalkozás hosszabb, 30-60-90 napos fizetési határidejű, még le nem járt kötelezettségeinek adásvételét értjük. 

Az esetek többségében háromszereplős ügyletről van szó, amelyben az eladó vagy igénybevevő, a vevője, valamint a faktorcég vesz részt. Ez a nyílt faktoringra jellemző. Létezik egy másfajta konstrukció is, a zárt vagy csendes faktoring, amelyben a vevő nem szerez tudomást az engedményezésről. 

A faktorálás lényege, hogy a halasztott fizetés okozta likviditási nehézségek miatt a faktorcéghez pénzügyi segítségért folyamodó eladó/beszállító jóval a számlák lejárta előtt pénzhez jusson, amit aztán a napi működésre, beszerzésekre fordíthat. A számlakövetelés faktorálásakor a beszállító a számla ellenértékének 80-90%-át néhány napon belül megkapja a faktortól, a fennmaradó részt pedig amikor a vevő teljesíti a fizetést. Ebből az összegből vonja le a faktor az ügylet díját és a kamatot.

Hogyan zajlik a faktoring?

A faktorcégek az MNB engedélyével és felügyelete alatt végzik tevékenységüket, amely nagy fokú szakértelmet kíván a hosszú távú pozitív hatások érdekében. A FlexiBill faktoring szolgáltatása egyedülálló, mivel náluk 100%-ban online intézhető a teljes folyamat.

A szállító/eladó regisztrációja, igénybejelentése után a faktor megvizsgálja a vevők fizetőképességét. Ha ennek alapján alkalmasnak találja őket, az eladó benyújtja a szerződéshez szükséges dokumentumokat, majd kb. 4-5 munkanapon belül megtörténhet a szerződéskötés. 

A faktorálási igény benyújtását követő 48 órán belül megtörténik a nyitott számlák összegének 80-90%-ának átutalása a szállító részére. A fennmaradó 10-20% átlagosan 0,5-2,5% faktordíjjal és faktoring kamattal csökkentett része a számla vevő általi kiegyenlítésekor kerül a faktortól a szállító számlájára. 

A faktoring nagy előnye, hogy rövid idő alatt lebonyolítható, valamint költségei előre meghatározottak, továbbá nem igényel klasszikus fedezetet.

A faktoring hosszú távú előnyei

A faktoring hatékony és gyors segítséget nyújt a likviditási nehézségekkel küszködő vállalkozásoknak azáltal, hogy folyamatos pénzforrást biztosít, így újabb megrendelések, beruházások valósíthatók meg.

Keretmegállapodás esetén néhány hónap alatt megvalósulhat olyan stabilitás, hogy egy késve fizetett számla nem fogja érzékenyen érinteni a vállalkozás működését.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek