Amit a felfekvés elleni kompresszoros matracokról tudni érdemes!

iho   ·   2023.05.04. 12:00

A felfekvés elleni kompresszoros matracok rendkívül hasznosak a lábadozás idején, mivel kifejezetten a tartósan ágyban fekvő betegek számára lettek kifejlesztve. Alkalmazásukkal megelőzhetők a felfekvések, illetve a már kialakultak kezelésére is ajánlottak.

Az antidecubitus kompresszoros matracok működési elve

A dekubitusz, vagyis a felfekvés a test tartósan nyomásnak kitett pontjain jelenhet meg, ennek megoldásaként a nyomás egyenletesebb eloszlásának biztosítására javasoltak a speciális matracok, melyek beszerezhetők a Rehaker.hu antidecubitus termékek kínálatából. 

Működésük alapja, hogy a matrac adott szakaszai más-más időben eltérő keménységet vesznek fel azáltal, hogy épp leenged vagy felfújódik. A váltakozó nyomáskifejtés révén hatékonyan alkalmazhatók a felfekvések kialakulása és a meglévők súlyosbodása ellen. 

Megelőzésként használatosak a vékonyabb, buborékos felülettel rendelkezők, ezzel szemben a cellás típusúak már meglévőknél javasoltak. Ez utóbbiak vastagabb kialakításúak, melyekben a cellák keménysége különböző az egyes szakaszokon, ez pedig azt eredményezi, hogy az egyes területeken másmilyen a kifejtett nyomásérték. 

Többféle matrac is beszerezhető annak függvényében, hogy milyen súlyos a felfekvés. Például a légbuborékos termékek az első stádium esetén, míg a közepes és súlyos stádiumú dekubitusznál már a légcellás változatok használatosak.

Eltérő besorolású kompresszoros matracok

A Protector I. termék kifejezetten preventív célzattal ajánlott, valamint első stádiumban lévő felfekvések kezelésére. A test adott részei 4 percen át helyeződnek nyomás alá, ezután tehermentesítődnek, ennek eredményeként serkenthető a vérkeringés. Kezdetben a buborékok fele, percekkel később pedig a másik fele fújódik fel annak érdekében, hogy kifejtse a megfelelő nyomásértéket. 

Közepes és súlyos stádiumú állapotnál a Protector II. kompresszoros matrac alkalmazása célravezető. A légbuborékos működési elv mentén a cellák is hasonlóképpen meghatározott nyomás alapján változtatják keménységüket szintén 4 percenként. 

A Protector III. viszont 5-6 percen át fejt ki adott terhelést a test különböző pontjain. Ez a típus 150 kg-ig alkalmazható. 

Tudnivalók az alkalmazási körülmények kapcsán

A kompresszort helyezzük el horizontálisan vagy függesszük fel az ágy végéhez, ezt követően terítsük ki a matracot, figyelve a csövek sértetlenségére. Csatlakoztassuk a matrac két csövét a kompresszorhoz. A bekapcsolás után a szabályozót maximumra állítva felfújhatjuk a matracot. A nyomásszabályozó a testtömeg alapján beállítható. 

A matrac tisztítása során kizárólag semleges készítményt használjunk, semmiképp se alkalmazzunk maró hatású szert! A kompresszort enyhe nedves ronggyal elegendő áttörölni. 

A speciális ágymatracok nagy segítséget jelentenek a hosszan tartó lábadozás idején, illetve az otthonápolás során az ideális körülmény megteremtésében.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek