Amit a zárakról és típusaikról tudni érdemes

iho   ·   2022.01.04. 12:00

Ahhoz, hogy megismerjük és tudjunk választani az egyes zártípusok közül, tudnunk kell, hogyan működnek, és milyen típusaik vannak. És persze ha vásárlás előtt állunk, akkor azt sem árt tudni, hogy az egyes méretjelölések mit is takarnak. Lássuk!

Hogyan működnek a zárak?

Az ajtó azon alkatrészéről van szó, mely a nyitásért és a zárásért felel. Bármikor, amikor lenyomjuk a kilincset, akkor a zárnyelv dolgozik. Ez nem ugyanaz, mint a betét, mert ez utóbbiba dugjuk a kulcsot, és ez felel a működtetésért is.

Működtetésük szerint milyen zárak vannak?

Vannak kulcsos szerkezetűek, aminél a zárba helyezzük a kulcsot. Ebből az egytollú vagy a kéttollú változatot szokták használni. Ha a biztonsági megközelítést nézzük, akkor a kéttollú változatot sokkal nehezebb feltörni.

Vannak cilinderes zárak is, melyek cilinderbetét nélkül nem működnek. A betétet a záron lévő nyílásba kell beilleszteni. Ezt nehezebb feltörni. Ha magasabb biztonságérzetet szeretnél, ilyet válassz a bejárati ajtóhoz.

Vannak még a toalett típusúak is, melyekről a nevük mindent elárul. Szembeötlő különbség van más modellekhez képest. A zárbetét vagy a kulcsnyílás helyén egy ajtókilincshez hasonló alkatrészt találunk, ami működteti a szerkezetet.

A zárnyelv típusa szerint milyen zárak vannak?

A VasalatWebshopnál számos kiváló zár létezik, vannak pl. egynyelvesek. Ezek csak egyetlen nyelvvel működnek. Ezt könnyen tudjuk ellenőrizni saját szemünkkel is, csak rá kell nézni az ajtóban lévő zárra. Vannak olyanok is köztük, melyek rögtön akár hármat is mozgathatnak. Azonban ők is egynyelvesnek minősülnek, ha egyszerre mozognak.

Ezzel szemben a kétnyelvesek esetében egy felső és egy alsó nyelv is működik. Az ék alakú felső nyelvet szokás csapdanyelvnek is nevezni. Ez lesz az, ami csapdába ejti az ajtónkat. Ezt a nyelvet a kilinccsel, de olykor a kulccsal is vissza tudjuk húzni. Az alsó nyelvet szokás retesz jelzővel is illetni, mivel ez felel azért, hogy az ajtó biztonságosan zárjon. Ezt csak zárbetéttel vagy kulccsal lehet kitolni és visszahúzni.

És vannak még a kampós zárak is, melyeknél a reteszelést végző nyelv kampó alakú. Ezek még biztonságosabb működést tesznek lehetővé, ahogy például a többpontos zárak is. Ez utóbbiak könnyen felismerhetőek arról, hogy a legkülönbözőbb magasságokban találhatóak rajtuk kampók és egyéb, a zárásért felelő nyelvek és görgők. Ezek a plusz nyelvek jellemzően a kilincs felhúzásával mozdulnak a helyükre.

A méretjelölés

Fontos, hogy tudjunk a méretek jelöléséről, ismerjük őket, hogy tudjuk, mit jelentenek ezek a számok. Általában két értéket találunk akár a termék nevében is. A dom méret, ami a kilincstengely közepe és a zár előlapja között lévő távolságot jelenti. A második érték a kilincs-kulcsközép táv: ez a kilincstengely közepe és a kulcslyukközép között mért távolságot jelenti.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek