Apró repülőgépcsodák a Bólyain

Zainkó Géza   ·   2014.10.15. 16:15
cim

A Bolyain az idei makettversenyt és -kiállítást október 11–12-én rendezték meg. Szokás azt mondani, a tavalyi jobb volt, de ez lehet erősen szubjektív is. Statisztikát nem tudok felmutatni a kiállított gépek számáról, de szombat délben bizony még volt hely az esetleg későn jövő maketteknek. De inkább annak örüljünk, ami látható volt!

A kiállított különféle repülőgépek közül a katonai típusok voltak többségben – úgy tűnik ennek nagyobb a tábora. A nagy gonddal összeállított, „felturbózott”, festett makettek különféle méretarányúak voltak. Egyik-másik tükrön állt, így jól látni lehetett a sárkány alsó részét is.

Klikkeljen a képre, és nézze meg galériánkat!

A diorámák, a mutatós életképek, valós vagy elképzelt eseményeket mutattak be. Erre jó példa a régi Malév festésű An-2-es diorámája, amely nem élethűség tekintetében, hanem hangulatában adta vissza a repülőgép és a megszűnt légitársaság emlékét. Mellesleg a HA-YHF lajstromjelű repülőgépet ugyan már eladták, de még nem repül.

Kár, hogy az első világháború idejéről csak néhány gépet láthatott a nagyérdemű. Kétféle, érdekes festésű Albatrosz makett volt kiállítva. Ezt a típust abban az időben magyar pilóták is repülték.

Szomorkás hangulatú, de hiteles: kopott Malév-Ancsa Dunakeszin

Az asztalokon vegyesen elhelyezett sugárhajtóműves és légcsavaros gépeket sokan szemlélték, kisebb csoportokba verődve elemezték és többen is fotózták. A sok igényesen kidolgozott makett között örömmel fedeztem fel az egyik kedvenc típusomat a P-38-ast, amely egy szépen kidolgozott, részletes makett formájában díszelgett.

A verseny másik, talán nemcsak nekem tetsző makettje volt az a szovjet Il-2-es, amellyel bizonyára sokat bíbelődött a készítője, de szerintem megérte.

Sok készült belőle, mégis különlegesség számunkra a kínai F-6-os

Külöleges típus, noha nagy számban gyártották: szép példány volt a kínai Shenjang F-6-os, kékes-szürkés egyiptomi festéssel. A gép a hivatalos licence volt a MiG-19-esnek, állítólag 3000 példányt gyártottak belőle, használta Albánia, Banglades, Burma és Észak-Korea is, ott talán még mindig repül belőle néhány. Egyiptomban 1979-től negyvenet vett hadrendbe.

Egy korabeli fotón lévő esemény alapján készült az a He-111-es katasztrófát ábrázoló dioráma, amely élethűen mutat egy lakóházra zuhant repülőgépet. A típusok között sok innen-onnan, hírekből, filmekből volt ismert, mint a fekete függőleges vezérsíkú, koponyával és keresztbe tett csontokkal díszített F-14-es Tomcat.

F-14 Tomcat alulról-felülről

Egy hátrahajtott szárnyú Swordfish torpedóvető diorámája is igen precíz munkára utal. A hajók, a különféle sci-fi repülőeszközök mellett békésen megfértek a különféle történelmi alakok gondosan festett figurái is, mutatva, milyen széleskörű is ez a hobby. A harcjárműveket jobbára különféle tankok képviselték.

Nagy nyüzsgés az asztaloknál: rengeteg volt az igen alapos és részletes makett

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.