Átadták a világ legmeredekebb kötélpályáját

iho   ·   2017.06.11. 08:45
kotelpalya_loen_kislid

Norvégia Loen nevű városában megnyílt a Skylift névre keresztelt kabinos felvonó, amely lehetővé teszi, hogy madártávlatból is megcsodáljuk a tengerből több mint száz kilométerre benyúló fjordot és a körülötte magasodó hegyeket. Norvégia új büszkeségét Szonja királynő jelenlétében nyitották meg május 20-án, de a felvonó már február óta üzemben van.

Loen a Nordfjorden nevű fjordrendszer legvégén helyezkedik el, 106 kilométerre a tengeri kijárattól, Sogn og Fjordane megyében. Oslótól a település autóval 470 kilométerre van.

Fentről kitárul a fjordvidék (fotók:smp.no)

A tengerszintről az 1011 méter magas Hovenre az utat a negyvenöt személyes, ingaüzemű kabinpár mindössze öt perc alatt megteszi. Fent elegáns étterem és egy hatalmas kilátóterasz várja a vendégeket. Innen számos turistaút, illetve a völgyállomásig vezető via ferrata (sziklamászóknak előkészített mászóút) is indul. A felvonó a téli szezonban is üzemel, a túrasízők nagy örömére.

A Doppelmayr-Garaventa vállalat a nagykabinos ingaliftek legmeredekebb kötélpályájú példányát építette meg Norvégia ezen részén. Látszik, hogy a futómű és a CWA gyártmányú személykabin közt igen nagy méretű függőtartóra volt szükség, hogy a szállítóegység völgy-felőli oldala a kötélpászmáktól mindig biztonságos távolságban maradjon.

A távolságot közbenső megtámasztás nélkül hidalja át a pálya

A kötélpálya az alsó és a felső végállomáshoz tartozó támasztékrendszerek között további alátámasztásokkal nem rendelkezik, ami közel egy kilométer hosszúságú, szabadon függő, ráadásul nagyon meredek esésű pályaszakaszt jelent. Ilyen körülmények között a vezető és a továbbítósodronyok szerepe közötti különbség erősen csökken, hiszen a kabinok súlyának megtartásában a továbbítósodrony is sokkal nagyobb részt vállal, mint az enyhébb esésű pályákon.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek