Atlas a homokon, újabb A400 tesztek – videó!

iho   ·   2016.08.26. 11:15
homok_cim

Újabb, igen látványos tesztrepülést hajtott végre az Atlas: az Airbus nagy katonai szállítógépe ezalkalommal kipróbálta magát homokos leszállópályán is.

Sokan felkapják a fejüket erre a hírre, hiszen már korábban is beszámoltunk a légcsavaros-gázturbinás típusnak hasonló kísérleteiről, azonban, mint a híradásból kiderült, ott más volt az altalaj, vagyis a gépet külön kell vizsgáztatni sóderes-köves, füves és homokos pályán, hogy aztán teljeen elnyerje a burkolatlan pályán történő üzemeltetéshez az engedélyt.

Woodbridge, homok

Mint erről beszámoltunk, 2012-ben Németországban repült a gép egy nagyméretű füves reptéren (Cottbus-Drewitz), de az ottani kísérleteket beárnyékolta, hogy gurulás közben a gép bal főfutója beásta magát az altalajba. Az akkori kísérletet egyébként ugyanazzal az MSN2-es prototípussal végezték, mint a mostanit. A füves teszteket végül tavaly Franciaországban zárták le, Spanyolországban a köves-kavicsos pályapróbákat, és már akkor jelezték, hogy idén kezdődnek a homokos repülések.

A mai modern katonai szállítógépek számára ez a kihívás a jelenlegi konfliktus-környezetben különösen fontos. Emlékezetes például a franciák váratlanul gyors tavalyi döntése, amelynek értelemben, tegyük hozzá: feladva a nemzeti büszkeséget és elismerve az Atlas gyengeségeit, amerikai C-130-asokat rendeltek, elsősorban a Maliban zajló műveletek támogatására. Az egyik indok, ami a döntést kísérte, amellett, hogy lassan kerülnek ki a példányok a sevillai gyárból, az volt, hogy az A400-ast nem sikerült alkalmassá tenni helikopterek légi tankolására. Ez a gép mögötti hatalmas turbulencia miatt alakult így, ami egyben az ejtőernyős műveleteket is nagyban akadályozza.

De a másik indok több szaklap szerint épp a homokos pályán történő üzemeltetés képességének hiánya volt, ami pedig a nagy pályáktól esetleg távol eső hadszíntéren lenne fontos. Az A400 alapkoncepciója hasonló, mint az amerikai C-17-esé, vagyis hogy a frontvonalaktól távoli, esetleg más kontinensen lévő bázisokról a szükséges utánpótlást átrakodás nélkül, közvetlenül a harcok körzetébe lehessen eljuttatni, ehhez szükséges, hogy a gép ne csak betonos reptereket legyen képes használni.

A mostani homokos tesztek az angliai Woodbridge közelében zajlanak; mint látható, földetérés után alaposan át kell vizsgálni a futóműveket és a hatalmas légcsavarokat egyaránt, vajon nem tett-e kárt bennük a felvert homok. A repüléseket hamarosan folytatják, miközben növelik a gép leszállósúlyát.

Lezárt a tesztsorozat füves pályán

A meglehetősen sok problémával küszködő, tavaly katasztrófát is szenvedett program tehát gördül tovább, hogy végre teljes értékű, minden funkciójára levizsgázott géppel rendelkezzenek a felhasználók. Jelenleg az A400-as 31 példányát használják, közülük 9-9 repül a francia légierő és a RAF kötelékében.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek