Autómosás otthon: hogyan csináljuk helyesen?

iho   ·   2022.11.29. 11:00
automosashelyesen

Akik nem csupán használati tárgyként tekintenek gépkocsijára, számukra különösen fontos annak makulátlan megjelenése. Az ápoltság és igényesség mellett az autó rendszeres tisztításával ráadásul a jármű értékét is jobban meg tudjuk tartani, így nem érdemes elsumákolni a műveletet. Nem mindegy azonban, hogy mindezt megfelelő mennyi energiabefektetéssel és mosási technikával érjük el.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

Bár gyorsabb és egyszerűbb megoldásnak tűnik elvinni az autót egy gépi mosóba, azonban a kényelemmel könnyedén ráfázhatunk – a mai modern mosórendszerek ugyanis kárt tehetnek a fényezésben, amit utána javítani kell. Szerencsére gépjárművünket otthon is alaposan megtisztíthatjuk, miután minden felszerelést és autóápoló szert beszerezhetünk az internetről néhány kattintással.

A legfontosabb kellékek, amelyekre szükségünk lesz:

  • Víz
  • Slag vagy nagynyomású mosó
  • Autósampon, autótisztító hab
  • Mikroszálas törlőkendő, szivacs
Hogyan mossuk le helyesen autónkat?

Legelőször is ügyeljünk a megfelelő körülményekre, hogy a végeredmény tartós és szép legyen. Nem ajánlott például nagy melegben hozzákezdeni a mosáshoz – a tűző nap és a felforrósodott fényezés következtében ugyanis az autó gyorsabban fog száradni, aminek következtében csúnya vízkőfoltok jelennek meg a felületen. Emellett ügyeljünk arra is, hogy minden ékszert és kiegészítőt levettünk kezünkről, amelyekkel karcolásokat okozhatnánk.

Érintésmentes mosás

Először is érdemes érintésmentes mosással kezdeni a műveletet, hogy a kosz nagy részét eltávolítsuk a karosszériáról. Vegyük elő a slagot, és dolgozzunk közepesen erős, széles vízsugárral fentről lefelé. Ha nagynyomású mosót alkalmazunk, megfelelő (legalább 1,5 méter) távolságból használjuk azt.

Az autó szappanozása

Ezután következik a jármű samponnal történő letakarítása – igyekezzünk a lehető legalaposabban beszappanozni az autót, legyen szó a karosszériáról, az ablakokról vagy a felniről. Így a makacs szennyeződések rendesen feloldódnak és utána könnyedén eltávolíthatók. Ezzel elkerülhető, hogy egy erőteljesebb sikálással véletlenül megkarcoljuk a kezelt részt.

Végső öblítés és szárítás

Miután rendesen letakarítottuk gépkocsinkat az autótisztító szerek segítségével, egy utolsó öblítéssel végső búcsút inthetünk a szennyeződéseknek. A szárításhoz vegyük elő mikroszálas törlőkendőnket, amely magába zárja az utolsó piszokmaradványokat, és hatékonyan felszívja a maradék vízcseppeket. Fontos, hogy nem nyomjuk a törlőkendőt túl erősen a felületre, és próbáljunk meg minél egyenesebb mozdulatokkal haladni.

Védjük gépjárművünket láthatatlan bevonattal

A gondosan kivitelezett autómosás végső eredményét érdemes hosszútávon is megőrizni. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle nanotechnológiás termékek, amelyek a fényezés tartós megóvása mellett egyéb hasznos tulajdonságokkal is rendelkeznek. Csak egy példa: a Gtechniq intelligens kerámia bevonatok a ragyogó megjelenés mellett hidrofób réteggel, valamint UV-, sav- és korrózióvédelemmel is felruházzák a járművet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek