Az ajakherpesz megjelenése, előfordulási okai és kezelése

iho   ·   2024.03.09. 12:00

 

A száj környékén megjelenő kellemetlen betegségek közül a két leggyakoribb a herpesz és az afta. Előbbi egy nagyon gyakori vírusfertőzés, melynek hátterében a herpes simplex vírus áll. A kellemetlen, égő, viszkető érzés olykor apró hólyagok formájában jelenik meg a bőr és az ajkak találkozásánál.

A MesterDent Fogászati Rendelő munkatársai fogkő-eltávolítás, szájsebészet, fogpótlás, esztétikai és általános fogászat mellett olyan problémákkal is foglalkoznak, mint a herpesz. A hatékony munkát és a diagnosztikát a minőségi, korszerű berendezések, illetve kis röntgen és CBCT is segíti.

A herpesz előfordulása, okai

A herpes simplex vírus kontaktfertőzés által adható át, vagyis a közvetlen érintkezés mellett a közös poharak, szájápolási termékek vagy evőeszközök használata is elősegíti a fertőzés terjedését. A primer fertőzésen sokan már gyermekkorban átesnek, akár tünetmentesen is.

Máskor viszont nagyon is vannak tünetek, például a szájban, szájpadláson megjelenő fájdalmas hólyagok, illetve az olyan általános tünetek is kísérhetik a panaszokat, mint a levertség, gyengeségérzés vagy láz. 

Miután megfertőződtünk, életünk végéig lappang a kórokozó a szervezetben, és bizonyos ingerek hatására reaktiválódik, vagyis újfent megjelennek a tünetek, még akkor is, ha korábban tünetmentesen estünk át az elsődleges fertőzésen. A kiváltó okok között említhetjük többek közt a kiszáradt ajkakat, a napégést, különféle betegségeket, a stresszt vagy az immunhiányos állapotot.

A herpesz tünetei

Sokan számolnak be arról, hogy mielőtt még a tünetek megjelennének, fél-egy nappal már érezhetők úgynevezett “jósló tünetek”. Ez lehet égő, viszkető érzés, érzékenység és kipirosodás. A legjobb, ha már ebben a szakaszban megkezdjük a kezelést, hogy a panaszok fennállását minél inkább lerövidítsük.

A kis hólyagok tipikusan a bőr-nyálkahártya találkozásánál jelennek meg, mint az ajkak széle, az orrlyukak, de nem kizárt, hogy az arc más részein is előfordulnak. A folyadékkal teli, nagyjából gombostűfejnyi vagy kisebb hólyagok az adott területen viszkető, égő érzést okoznak. 

Pár nap múltán gennyesednek a hólyagok, majd ezt követően kifakadnak. A helyükön sárgás réteg jön létre. Emellett olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a torokfájás, általános rosszullét, étvágytalanság, hőemelkedés vagy a nyirokcsomó megnagyobbodása.

A herpesz kezelése

Jelenleg nincs olyan gyógymód vagy gyógyszer, melynek segítségével ki lehetne irtani a szervezetből a vírust vagy a tüneteket azonnal meg lehetne szüntetni. A kezelés jellemzően tüneti, melynek célja, hogy a kényelmetlenségek és a fájdalom enyhüljön, valamint a gyógyulás gyorsabban menjen végbe. Vannak vény nélkül kapható és receptre felírható készítmények. A kezelés típusáról a beteg állapotát figyelembe véve a kezelőorvos adhat tanácsot.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek