Az apró termetű, óriási szívű tacskó

iho   ·   2022.10.05. 12:00

Régebben vadászkutyaként segítette az embert, napjainkban már házi kedvencként választják a tacskót. Egy szeretnivaló, barátságos kutyafajta, aki nagyon hamar belopja magát az állatbarátok szívébe. Remek társ, jól kijön más állatokkal és a gyerekekkel is. 

A vidám természetű, hűséges barát

A Grandopet.hu tacskó fajtaleírása alapján bemutatjuk ezt a kedves, apró termetű kutyust, aki a hadvezérek és művészek közkedvelt kutyájaként is ismert. Korábban a nemesek kiváltsága volt a tacskó tartása, például Bonaparte Napoleon mellett is feltűnt, aki annyira imádta kedvenceit, hogy gyakran lefestette magát kutyusai társaságában. Utolsó kutyáját végső nyughelye mellett helyezték el.

A német megnevezése, a Dachshund borzkutyát takar, gyakran hívják mókásan dakszlinak is. Ez leginkább a képességeire utal, mivel kiváló vadászkutya. Emellett egy jó természetű kutyus, aki legjobb barátunkként kísér, és nagyszerű családi kutya is egyben. 

Kissé akaratos ez a bájos kis törpe, de annyira imádnivaló, hogy mindenki azonnal megszereti. Mivel nagyon önálló, következetes, tudatos nevelést igényel. Ezzel mérsékelhető az akaratossága. Fő a határozottság és a szeretetteljes légkör. 

Csillogó szemével hamar meglágyítja a legkeményebb embert is, ezt szívesen ki is használja. Nem agresszív kutya, azonban megvédi magát, akár egy vaddisznótól sem ijed meg, tekintve vadászkutya múltját és harcias vérmérsékletét. 

A dakszli külső vonásai 

Rövid lábacskák, ám sportos, izmos testfelépítés jellemzi. Testsúlya 3,6-9 kg közötti, szőrzete alapján megkülönböztetünk rövid, hosszú és szálkás szőrű változatot. A méretük is különböző a típusoktól függően. A rövid és hosszú bundás általában vörös színű vagy két szín keveréke, fekete vagy barna cser jegyek mellett. Előfordul tiger mintázattal rendelkező is. 

A tacskó külső megjelenése igen jellegzetes, domború kis mellkasáról, széles mancsairól, nyújtott fejformájáról azonnal felismerhető. Remek a szaglása, többek között ez is hozzájárul kiváló vadász képességeihez. 

Nagyon igényes kutyafajta, emiatt fokozott ápolást, gondozást igényel. Akkor igazán vidám, ha rendszeresen ápolt a bundája. Ez az alapja a jó közérzetének. Hetente néhány alkalommal érdemes átkefélni a bundáját. A mancsát is fontos átvizsgálni a szőrápolással összekötve. 

Kinek javasolt a tacskó tartása? 

Egy ideálisan nevelt kutya tökéletes családi kedvenc és nagyon jó barát is egyben. A tacskó nem tipikusan öleb, hanem egy mozgékony, aktív törpecirkáló. Olyan gazdinak javasolt, aki elegendő időt szán kiskedvencére, és sokat játszanak együtt. Attól függetlenül, hogy vadászkutya, városban is tartható, érdemes hosszabb sétákat beiktatni, ha megoldható, akkor erdei környezetben is barangolni.

A tacskó nem csupán családok számára remek választás, hanem magányos alkatok mellé is, hiszen színt visz a mindennapokba, és hűséges társként rengeteg vidámsággal ajándékoz meg.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek