Az édes íz ára: kell-e tartani az édesítőszerektől?

Már régóta keressük azt az ízt, ami olyan gyerekkori emlékeket idéz fel, amiket a süteményeknek, a porcukros epernek köszönhetünk. A cukor általában boldogságot csempészett a napjainkba, képes még most is elcsábítani bennünket akár még egy szigorú diéta esetén is.
A cukor nagyon sokáig uralta a konyhákat, azonban manapság már sokkal több lehetőségünk van arra, hogy kielégítsük az édesség iránti vágyunkat, mindezt persze bűntudat nélkül. Az alternatívák, mint az édesítőszerek azonban rejthetnek magukban veszélyeket.
Édes kompromisszum
Sokan még mindig idegenkednek ezektől a készítményektől. Azt gondolják, hogy ezek valamiféle laboratóriumi termékek, amelyek rossz hatással vannak a szervezetünkre. Pedig a Reform Nagyker édesítőszerei mögött mögött komoly kutatás és tudatos fejlesztés áll, ráadásul sok esetben természetes alapanyagokból készülnek.
Az új generációs változatok alacsony energiatartalmúak, alacsony glikémiás indexük van, ezáltal nem emelik meg annyira a vércukorszintet. Ez nemcsak a cukorbetegek számára lehet fontos, hanem mindenkinek, aki szeretné azt stabilan tartani.
Mitől lesz jobb vagy rosszabb egy édesítőszer?
A válasz eléggé összetett. A legfontosabb azonban, hogyan hat a vércukorszintre, mekkora a kalóriatartalma, milyen az utóíze, illetve az sem mindegy, hogy használható-e vagy sem sütéshez és főzéshez. Egyes típusok, amik stabilak maradnak még hőkezelés során is, és nem keserűek, minden receptben úgy viselkednek, mint a hagyományos cukor, ma már nem számítanak ritkaságnak egy tudatos háztartásban.
Manapság már nemcsak az a kérdés, hogy mivel helyettesíthető a cukor, hanem az is, hogy melyik édesítőszer illik legjobban az életmódunkhoz. Másra van szüksége ugyanis az átlagembernek, mint egy sportolónak, egy cukorbetegnek vagy egy inzulinrezisztensnek, akinek igazából csak a szénhidrátbevitelét kell csökkentenie. Léteznek olyan helyettesítők, amik egyesítik az egyes édesítők előnyeit, tehát a cukorszerű állagot, a természetes eredetet, illetve a kellemes ízt és a stabilitást a konyhában. Talán ezek jelentik a legjobb megoldást a cukor és a teljes lemondás között.
Az édesítőszerek fejlődése nem áll meg
Bár még mindig sokan nehezen találnak maguknak alternatívát, a jó hír, hogy egyre több olyan megoldás kerül piacra, amelyek nemcsak egészségesnek mondhatók, de ízben is nagyon hasonlítanak a cukorra. A cél végre nem az, hogyan pótoljuk az édes ízt, hanem egyfajta élményt keresünk, hogy úgy érezhessük magunkat, mintha egy “rendes” süteményt ennénk. Ne kelljen kellemetlen nassolnivalókat kóstolni, és ne is legyen lelkiismeretfurdalásunk.
Senkinek sem kell tehát lemondania az édes ízekről, csak másképpen kell gondolni rájuk. A cukor sem ellenség, főleg egy egészséges ember számára, azonban vannak más szövetségesek, amelyek jobb megoldást jelenthetnek. Ilyen a datolyaszirup, ami teljesen természetes, vagy ott a stevia, a xilit, illetve a eritrit. Ezeket már mind ismerjük, és a legtöbben meg is barátkoztak az ízükkel.
* * *
Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!