Az éhség és a szomjúságérzet megkülönböztetésének módszere

iho   ·   2020.08.01. 06:00

Az emberi test számára nélkülözhetetlen a megfelelő vízfogyasztás a normális működésének biztosításához. A test 60-70%-a víz, amelynek legfontosabb szerepe a kulcsfontosságú tápanyagok, valamint az oxigén eljuttatása a sejtekhez, valamint a salakanyag elszállítása.

Naponta átlagosan 2-2,5 liter folyadék távozik a szervezetből vizelet, széklet vagy izzadtság formájában, így ez az a mennyiség, amelyet mindenképpen pótolni kell a nap folyamán. Akkor a legideálisabb, ha ez a mennyiség egyenletesen kerül bevitelre. Ez a mennyiség számít alapvető szükségletnek ahhoz, hogy fenn tudd tartani szervezeted normális működését, és magasabb teljesítményt tudj nyújtani, valamint kiegyensúlyozottabb és stabilabb legyél.

A vízfogyasztás előnyei

Azonban sosem baj, ha ennél többet fogyasztasz, minél hidratáltabb a tested, annál jobb. Azonban nem minden esetben megbízhatók az érzékeid, sok esetben a szomjúság helyett éhséget érzel, mivel mindkettőnek az érzékelése egyaránt az agyban, pontosabban a hipotalamuszban található. Emiatt nehéz elkülöníteni, hogy mi az a felmerülő vágy, amely éppen gyötör, folyadékra vagy ételre van-e szükséged. A gyomorból fakad mindkét érzet, így nem minden esetben kell falatozni való után nézned, és plusz felesleges kalóriát bevinned. 

A megfelelő mennyiségű víz bevitelével nem csak a hidratáltságról gondoskodhatsz, hanem elkerülheted a tartós vízhiányos állapotot egyaránt, mivel minél ritkábban pótolod a folyadékot, annál később jelez a szervezet, hogy vízhiányos állapotba került, így sokkal fáradékonyabbá, ingerlékenyebbé válsz, közérzeted pedig egyáltalán nem lesz kielégítő.

Amennyiben szeretnél még többet megtudni a tápláló víz jótékony hatásairól, akkor keresd fel a Montivíz weboldalát, ahol számos hasznos cikket olvashatsz, valamint beszerezheted a számodra legalkalmasabb vízadagoló automatát. De mégis hogyan döntheted el azt, hogy éhes vagy szomjas vagy?

Hogyan állapítsd meg hogy éhes vagy szomjas vagy?

A legegyszerűbb, ha éhségérzet esetében, amelyet a gyomrod tájékán érzel, igyál meg egy pohár vizet, majd várj 15-20 percet, amennyiben az idő elteltével még mindig érzed, akkor valóban éhes vagy. Abban az esetben, ha elmúlik, akkor csak szomjas voltál.

Az elegendő vízfogyasztás hatására sokkal hatékonyabb lesz a munkavégzésed is, mivel szellemileg is felfrissülsz, és élesebbé válik az elméd. Így érdemes megtanulnod azt, hogy mikor vagy szomjas és mikor vagy éhes, mivel ennek tükrében felmérheted igényeidet, és ahhoz alakítva töltheted fel a szervezetedet a megfelelő tápanyaggal. A vízadagoló megléte sok esetben figyelemfelkeltőként hathat, mivel amint meglátod, egyből asszociálsz a megfelelő vízfogyasztás fontosságára.

(X)

Kapcsolódó hírek