Az Eurowag útdíj megoldások jobb fizetési módot kínálnak

iho   ·   2023.09.22. 14:50
00_eurowag

Az európai fizetős utak gyors és kényelmes módot biztosítanak a kontinensen belüli közlekedésre. Ezek az utak kulcsfontosságúak az európai teherfuvarozási és szállítási iparágak sikeréhez, és az EU-n belüli kereskedelem egyik fő tényezői. Az európai útdíjak azonban az egyes országok által bevezetett különböző rendszerek, fizetési módok, szabályozások és díjak miatt meglehetősen zavarosak is lehetnek.

Az egyes országok által használt különböző útdíjrendszerek bonyolultságában való eligazodás stresszt és adminisztratív terheket okozhat még a nagyobb, külön számviteli részlegekkel rendelkező vállalatok számára is. Ezért az Eurowag számos európai országban kínál egyszerűsített fizetési megoldásokat az útdíjköteles utak, alagutak és hidak számára. Az Eurowag útdíjszedési szolgáltatásaival flottája gond nélkül utazhat és készpénzmentes útdíjfizetést teljesíthet egész Európában.

Mi az útdíj és miben különbözik Európa szerte?

Általánosságban az útdíj egy út, híd vagy alagút használatáért felszámított díj. Az út, híd vagy alagút gyakran hatékonyabb vagy kényelmesebb útvonalat biztosít népszerű célpontok között.

A kormányok vagy magánszervezetek úthasználati díjat szednek, hogy bevételt termeljenek az építési, karbantartási, korszerűsítési és üzemeltetési költségek fedezésére. Ezekkel a díjakkal biztosítható, hogy azok, akik az adott útdíjköteles infrastruktúra használatából hasznot húznak, hozzájáruljanak annak fenntartásához.

Minden európai országnak megvannak a maga szabályai az útdíjszedésre vonatkozóan, és többféle fizetési mód létezik. Az útdíjak olyan tényezőktől függően változhatnak, mint a vezetett jármű típusa, a megtett távolság és az adott útdíjszedő hatóság.

Az európai fizetős utakon történő nemzetközi utazás jelentősen megváltozott, amikor az EU kiadta az EU/2019/520 irányelvet, amely az európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatás (EETS) létrehozására tett felhívást. Ez az irányelv lehetővé tette egy harmadik fél szolgáltatóval (például az Eurowaggal) kötött szerződésen keresztül kínált egyetlen fedélzeti egység (OBU) használatát a különböző útdíjrendszerekben történő fizetésre több országban.

A következőkben arról fogunk beszélni, hogyan lehet fizetni az európai fizetős utakért.

Európai útdíj fizetési módok

Az európai fizetős utak számos különböző kultúrát, nyelvet és államformát kötnek össze. Emiatt az európai útdíjrendszer számos különböző szabályozásból, fizetési módból és szolgáltatóból áll, és mindegyikben gyakoriak a változások. Mindezekkel a különbségekkel tisztában lenni, naprakésznek maradni a díj struktúrákkal és az útdíj rendszerekkel kapcsolatban, és mindezeket figyelembe venni útközben, még a legtapasztaltabb járművezetők számára is nehéz feladat.

Az útdíj legegyszerűbb és legelterjedtebb formája a fizetős út, aminek használatáért az autósoknak díjat kell fizetniük. Ezeket az utakat kormányok vagy magánszervezetek üzemeltethetik, és a díjat rendszeres időközönként fizetőkapuknál szedik be. Egyes fizetős hidak és alagutak szintén fizető fülkékben szedik a fizetéseket. A fizetőfülkéknél általában készpénzes fizetést fogadnak el, feltéve, hogy a megfelelő valuta van Önnél.

Egyes országok matrica rendszert alkalmaznak, amely szerint átalánydíjat kell fizetni egy matrica vagy engedély átvételéért, amely egy meghatározott időtartamra engedélyezi a díjköteles utakra való belépést. A matrica időtartama lehet egyetlen nap, egy teljes év vagy a kettő közötti időszak.

Az útdíjszedés egy másik formája a távolság alapú útdíjszedés. Az ilyen típusú rendszer esetében a járműveket olyan készülékkel szerelik fel, amely rögzíti a fizetős úton megtett távolságot, és kiszámítja a megfelelő díjat.

Az elektronikus útdíjbeszedési rendszerek egyre elterjedtebbek Európa szerte. Az útdíjfizetés ezen típusához EETS tanúsítványt kapott OBU vagy hasonló, transzponderrel vagy RFID címkével ellátott eszköz szükséges. Ezt az eszközt általában egy harmadik fél szolgáltató bocsátja ki, és egy olyan számlához kapcsolódik, amelyről az útdíj automatikusan felszámítható. E rendszerek előnye, hogy lehetővé teszik a járművezető számára, hogy megállás nélkül fizessen útdíjat.

A különböző útdíjbeszedési módszerek, amelyek mindegyike saját törvényekkel és szabályozásokkal rendelkezik, könnyűvé tehetik az fizetéseket, mielőtt még elindulna az úton. Szerencsére az Eurowag egyszerűsített megoldást kínál minden útdíjfizetési igényére.

Útdíjfizetési megoldások az Eurowaggal

Az Eurowag EETS tanúsítvánnyal rendelkező OBU-k 23 országban, 5 alagútban, az Öresund- és a Storebaelt-hídon, valamint az A1 és A4 autópályákon Lengyelországban lehetővé teszik a készpénzmentes útdíjfizetést. Fizessen hatékonyan és megállás nélkül útdíjat Németországban, a Cseh Köztársaságban, Lengyelországban, Ausztriában, Belgiumban és Magyarországon, és hamarosan további útdíjfizetési régiókban is (ezek a meglévő útdíjfizető boxok frissítésein keresztül távolról is letölthetők, amint rendelkezésre állnak).

Számos külső szolgáltató kínál elektronikus útdíjszedési megoldásokat, de csak az Eurowag rendelkezik az Electronic Vehicle Assistant (EVA) szolgáltatással. A kis és nagy flották számára egyaránt jól működő EVA nem csak egyszerűsített útdíjfizetést kínál Európa szerte, hanem egy eszközben hatékony flottakezelő szoftvert és csalás elleni védelmet is. Telepítse az EVA-t, és kövesse nyomon flottája járműveit valós időben. Tervezze meg a leghatékonyabb útvonalakat szoftverünkkel, kapjon adatokat, amelyek segítenek a járművezetők teljesítményének javításában, és csökkentse az üzemanyag- és karbantartási költségeket.

Az EVA tökéletes másodpilóta a járművezetők számára, és értékes asszisztens a diszpécserek és a flotta tulajdonosok számára egyaránt.

Tudjon meg többet arról, hogy az Eurowag hogyan kínálja ügyfeleinek az útdíjfizetés legokosabb módját Európa szerte.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek