Az ipari lámpatestek szerepe a csarnokvilágítás kivitelezésében

iho   ·   2023.07.01. 12:00

A csarnokvilágítás kivitelezésében az ipari lámpatesteknek főszerep jut. A feladat nem egyszerű, mivel a hatalmas alapterület és a nagy belmagasság miatt alaposan meg kell tervezni azok elhelyezését. Miért? Mert a terület minden szegletét be kell világítani.

Milyen helyeken van szükség a csarnokvilágításra?

Csarnokvilágítást alkamaznak minden olyan területen, ahol a helyiség jellegzetességei miatt nagy fényerőre van szükség annak bevilágításához. Ilyen területek a raktárak, az ipari létesítmények, gyárak, sport- és koncertcsarnokok.

A nagy fényerőt az Alkonylámpánál is kapható ipari lámpatestekkel is meg lehet oldani. Ezek olyan korszerű LED-es eszközök, amelyek garantálni fogják a kívánt hatást, ráadásul a használatuk számos előnnyel is rendelkezik.

Mi az oka annak, hogy az ipari lámpatestek a legalkalmasabbak a csarnokvilágításhoz?

A csarnokvilágítás kivitelezése az ipari lámpatestek alkalmazásával több szempontból is előnyös. Az optimális munkakörülmények megteremtéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő világítás kialakítása.

Ahogy az sem mellékes, hogy a világításhoz használt világítástechnikai eszközök mennyit fogyasztanak. A gazdaságtalanul működő fényforrások lecserélésével és LED-es megoldásokkal való kiváltásával 80 százalékkal kevesebb energia fogy. Arról nem is beszélve, hogy az élettartamuk is lényegesen hosszabb. Az ipari-kereskedelmi ágazatban nagyon fontos, hogy alacsonyabbá váljanak az üzemeltetési és a karbantartási költségek.

A csarnokvilágítás hatékonysága még a munkavégzés eredményességét is befolyásolja

Senki sem szeretne rossz körülmények között dolgozni és a rossz látási viszonyok miatt látásromlást elszenvedni. A mesterséges megvilágítás esetében is léteznek olyan feltételek, amelyeket figyelembe kell venni a munka biztonságosságának és hatékonyságának emelése érdekében. Ilyen kritérium lehet a fénysűrűség eloszlása, a megvilágítás szintje, a káprázás korlátozása, a fényvisszaadás, a fényszín, a térbeliség érzékelése. 

Ha mindezek optimálisan vannak kialakítva, akkor sok, világítással kapcsolatos feltétel adott ahhoz, hogy növelje a munka sikerességét. Egyrészt a biztonság növeli a termelékenységet, csökken a sérülések kockázata, jól láthatóvá válik a munkaterület, nem terhelődik meg a szem. Energiahatékony, ami tovább növelhető olyan mozgásérzékelők, időzítők alkalmazásával, melyek a szükségtelen energiafogyasztást küszöbölik ki.

Milyen következményei lehetnek, ha nem megfelelő a csarnokvilágítás?

Ha a nagyobb helyiségeket, az ipari csarnokokat nem a megfelelő erősségű fénnyel világítjuk meg, számos olyan következménye lehet, ami gazdaságtalanná teheti a működést: 

  • Csökken a termelékenység és a hatékonyság – lassul a munka
  • Pazarló marad az energiafelhasználás - minél régebbi a fényforrás, annál több a kidobott pénz.
  • Nem lesznek megfelelőek a fényviszonyok
  • Nem lesz jövedelmező a vállalkozás tevékenysége

Használj te is ipari lámpatesteket a csarnokvilágítás megoldására!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek