Az ISIS ellen: légiháború különleges résztvevőkkel

iho   ·   2014.12.08. 16:15
f4_cim

Érdekes videófelvétel terjed az interneten: a képeken egy amerikai A-10-es a nyugat-iraki Al Anbar körzetében repül, és mint azt a felvételen hallani, használja is félelmetes fegyverzetét. A Gatling-típusú GAU-8 Avanger gépágyú hangja a részlet elején hallható – az ötödik másodperctől a hetedikig – a későbbi zajok más földi fegyverekből származnak, de ez a viszonylag magas fekvésű félelmetes robaj kétségtelenül a Warthog csapásmérő eszközének a jellegzetes zaja.

Az A-10-es tehát megint éles helyzetben igazolja különleges képességeit. Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai légierő harci kötelékeinek parancsnoka idén év elején már jövőre jelezte néhány fontos, ám egy feladatra specializált típus kivonását a hadrendből. Ezek egyike lenne a hatalmas tűzerővel és erős páncélzattal épült A-10-es, amelynél jobb és hatékonyabb merevszárnyú gépet földi célpontok elleni taktikai bevetésekre nemigen alkalmaztak. És hogy mennyire fontos az Iszlám Állam megállításában az ilyen típusú erő, azt jelzi, hogy az irakiak hasonló célokra hasonlósan specializált típusból kaptak néhány példányt az oroszoktól, a Szu-25-ösöket. Ezeket a dolog sürgősségére tekintettel szétszerelve repülőgépeken küldték még a nyáron Irakba.

Visszatérve az A-10-esekre: a Varacskos Disznók egy másik hadszíntérről, Afganisztánból érkeztek egy kuvaiti bázisra, és a The Aviationist információi szerint a Légi Nemzeti Gárda „Blacksnakes”, azaz a 163. századához tartoznak. A típus jövő évi kivonását egyébként a washingtoni törvényhozás leállította, így a százgépes Warthog-flotta továbbra is bevethető marad, ezek szerint az iszlám állam fegyveres erői ellen is.

A legérdekesebb résztvevők a nyugat-iraki műveletekben azonban nem az amerikai katonai gépek voltak, hanem egy, az Egyesült Államokkal kérlelhetetlenül szemben álló térségi hatalom, Irán légierejének gépei. Ráadásul az irániak a szovjet eredetű variaszárnyú Szu-24-es bombázók mellett F-4-esekkel is támadták az ISIS állásait. Vagyis azokkal a Phantomokkal, amelyeket Irán, sok más amerikai katonai gép mellett, még a sah bukása előtt vásárolt, és az amerikai embargó ellenére sikeresen üzemben tart azóta is, csakúgy, mint az eredetileg hordozófedélzeti üzemelésre készült F-14-eseket. A Tomcat és a Phantom egyébként már rég nem része az amerikai arzenálnak, az F-14-eseket az USA haditengerészetén kívül kizárólag Iránban használták.

Iráni Phantomok: az amerikaiak tudomása nélkül nehéz elképzelni a fellépésüket

Az F-4-esek, egyáltalán az iráni gépek beavatkozása az Irán számára is fenyegetést jelentő Iszlám állam katonasága ellen nem történhetett másképp, mint az amerikaiak tudtával és beleegyezésével, a velük való valamilyen szintű együttműködésben, állítja ugyancsak a The Aviationist, hivatkozva egy ismert Irán-szakértőre. Babak Taghvaee szerint két fontos iraki város visszafoglalása is az iráni gépek hathatós közreműködésével történt. Noha az amerikaiak úgy fogalmaznak, hogy „tudomásukra jutott” az iráni akció, valójában ez nem elképzelhető az amerikaiakkal való koordináció nélkül, egyébként ugyanis berepülni a harci övezet légterébe öngyilkosság lenne.

Szíria és Irak felett a szövetségesek több légtérellenőrző gépe dolgozik a nap minden órájában, és mivel valamilyen „légiereje”, kisebb flottája az ISIS-nek is van, egy ismeretlen katonai repülőeszköz megjelenése előzetes egyeztetés nélkül azonnal magára vonná a térségben őrjáratozó szövetséges harci gépek támadását. Ilyesmiről azonban szó sem volt, az iráni gépek nyugodtan „dolgozhattak”, amint azt az Al Jazeera is megörökítette tudósításának huszadik másodpercétől, a felvétel azért is fontos, mert Irán hivatalosan tagadja a beavatkozást.

Ami egyébként a jeles katonai portál szerint sokkal jobb bizonyíték az iráni légierő hatékonyságára, mint azok a propaganda-makettek, amelyeket a világ szakmai közvéleménye inkább megmosolygott az elmúlt években. Az iraki támadáshoz használt precíziós fegyverek például valóban jelentős harcértéket mutatnak, és valóban Irán saját fejlesztésű eszközei.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek