Az olajcsere fontossága: ezért ne hanyagold el!

iho   ·   2023.11.22. 09:50
00_olajcsere

A motorolaj olyan a motornak, mint az emberi szervezetnek a vér, ezért mindenképp gondoskodnunk kell annak megfelelő minőségéről, mennyiségéről és frissességéről. Sokan azonban sajnos félvállról veszik az olajcserét, aminek bizony súlyos következményei lehetnek az autó erőgépére. A gyártó által feltüntetett periódusok ideális esetre vonatkoznak, azonban előfordulhat, hogy soron kívül is szükséges lecserélni a használt olajat. A témáról a budapesti Dottore Autószerviz szervizvezetőjével beszélgettünk.

Miért fontos a rendszeres olajcsere?

Azok az emberek, akik nem hanyagolják el a rendszeres olajcserét, nagy szolgálatot tehetnek maguknak és gépjárművüknek egyaránt. Az olajszerviz, olajcsere periódus betartásával a következő előnyök járnak együtt:

A megfelelő kenőanyag jótékony hatással van az autó üzemanyag fogyasztására. Ahogy az olaj idővel elveszti viszkozitását, amitől roncsolódik a motor. A folyamat egy másik hátulütője, hogy a motorolaj öregedésével párhuzamosan romlik az üzemanyag fogyasztás. Rendszeres olajcserével azonban javítható a motor általános hatásfoka.

Kevésbé lesz szennyezett a motor. Az autó rendszeres használatakor az olaj idővel koszolódik kokszolódik és olajsár keletkezik. A nem időben cserélt olaj az elhasználódás következtében ez olajkokszot és olajsarat dob ki magából és gyakran eltömítik a motorban található apró járatokat.

Megfelelő kenést és hűtést biztosít. Az motor működése során rengeteg hőt termel – optimális kenőanyag híján azonban megnövekszik a mozgó alkatrészek súrlódása, így azok idő előtt elkopnak.

Megnöveli a motor élettartamát. A fentiekből egyértelműen következik, hogy az elegendő, friss és gyártó által előírt, specifikációknak megfelelő olaj nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az erőgép még sokáig megfelelően működjön. Egy felszerelt szerviz – mint például a Dottore Autószerviz – rendelkezik minden fontos információval az adott járműhöz megfelelő olajtípust illetően.

Milyen figyelmeztető jelzések utalnak arra, hogy mihamarabb el kell végezni az olajcserét?

A Dottore szervízvezetője rámutat, hogy vannak bizonyos árulkodó jelek, amelyek észlelésekor feltétlenül vigyük el az autónkat olajcserére még akkor is, ha a gyári olajcsere periódus szerint ennek még nem lenne itt az ideje:

  • Jelzés a műszerfalon
    Számítógép vezérelte világunkban az olajcsere szükségességét egyre több autótípusnál egy műszerfalon található olajellenőrző lámpa is jelzi. Ezen piros vagy sárga, olajlámpás alakú jelző a legnyilvánvalóbb figyelmeztetés: előbbi az olajnyomás hiányáról, míg utóbbi az olajcsere szükségességéről tájékoztatja a sofőrt.
  • Sötét, koszos olaj
    Benzines autóknál folyamatos használat után a kenőanyag elsötétül, aminek oka a már említett magas hőhatás és a bekerülő szennyeződések. Ha rendszeresen ellenőrizzük a szintmérő pálcát, lehetőségünk van megvizsgálni az olaj színét – amikor már szemmel láthatóan sötét és koszos, elérkezett a csere ideje.
  • Olajszag a járműben
    A járműben keringő olajszag minden esetben szivárgásra utal, amit a csöpögő olaj leégése okoz. Amikor ilyet tapasztalunk, sürgősen forduljunk szakemberhez.
  • Kopogó hang, motorzaj
    Ha a motorban nincs megfelelő kenés, a fémalkatrészek egymással való érintkezése kopogó hangot hallat, és sok esetben az elhasznált olaj kenési képességének hiánya okozza a motorzajt is. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük szervizbe az autót!
  • Kékes kipufogó füst
    A benzinmotorok kipufogó füstje általában láthatatlan. Amennyiben azt látjuk, hogy a kiáramló füst kékes színű, az annak a jele, hogy a motorolaj bekerült a kipufogó rendszerbe és problémákat okoz bizonyos alkatrészekben (például dugattyú gyűrű, szelepszár szimmering stb.). Ebben az esetben is feltétlen nézessük meg a járművet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek