Az örökzöld Twin Huey

iho/repülés   ·   2011.10.06. 17:05

A légierő ezért nem meghatározott ideig elhalasztotta a Common Vertical Lift Support Platform-projekt (CVLSP) kiírásának publikálását. A csúszás legalább egy esztendős lesz, hiszen a 2013-as pénzügyi év után sincsenek még világosan kirajzolódó szándékok és összegek a védelmi tárca költségvetésében. A projektirányító csoport szeptemberben jelezte először a versenyben érintett gyártóknak, hogy a kiöregedő, teherszállításra, az interkontinentális ballisztikus rakétasilók helyszíneinek biztonsági ellenőrzésére, VIP-szállításra használt, egyre nagyobb költségekkel repülőképes állapotban tartható  UH-1N Twuin Huey-k leváltása odébb csúszik.

Veteránok, továbbszolgálat <br>(fotó: af.mil)

Elméletileg 2015-től érkeztek volna be az új helikopterek, de a költségvetési megszorítások miatt bizonytalanná vált az új helikopterek beszerzése. A három legesélyesebb versenyzőnek a Bell UH-1Y Venom, az UH-60L Black Hawk és az UH-72 Lakota számít. Mindhárom típus már ismert az amerikai fegyveres erők előtt.

Mint ismeretes, lehetséges, hogy Magyarország éppen a közeljövőben rendszeresít jó állapotban lévő UH-1N Twin Huey szállítóhelikoptereket. A rendszeresítés és a kiválasztás kérdéseit jelenleg egy bizottság vizsgálja.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.