Az otthoni munkavégzés már Miskolcon is vonzó

iho   ·   2023.02.08. 12:00
nyolc

Nem véletlen, hogy annyira vonzó már Miskolcon is az otthoni munkavégzés. Számos felmérést végeztek már, melyek mindegyike rámutat, hogy mennyire hatékony és egyben vonzó is ez a típusú munkavégzés. Egyes kutatások egyenesen olyan eredménnyel zárultak, hogy a cégek több mint a fele szerint a távmunka minősége jobb, mint az irodában végzett. Meglepő? 2023-ban talán nem is annyira.

Gyakorlatilag elvárás lett az otthoni munka

Elég csak felmennünk a miskolcallas.hu oldalra, és máris látni fogjuk, hogy mennyi alapvetően irodai munkalehetőségnél van megjelölve a home office mint opció. Nem véletlen!

Az elmúlt években, mióta a Covid-19 járvány sokunk életét befolyásolta, folyamatosan változtak a munkával kapcsolatos attitűdök is. Míg korábban nagyon kivételes esetben engedték meg a home office lehetőségét a munkavállalóknak, addig ez (sok helyen kényszerből) mostanra megváltozott. Amikor nem lehetett egy nagy irodában egyszerre foglalkoztatni a munkatársakat, és átálltak home office-ra, akkor az nagy váltás volt. De mint kiderült, pozitív!

Megtapasztalta mind a két fél, hogy mennyire működőképes ez a koncepció. És mivel elégedett volt mindenki, a munkáltatók egyre könnyebben engedték távmunkára az alkalmazottaikat. A munkavállalók pedig egyre jobban igényelték ezt a lehetőséget. Mára már sok munkakörben elvárás lett a távmunka lehetősége.

A vállalatok is rájöttek, hogy már nem vonzó a heti 1-2 nap home office, ellenben a folyamatos távmunka már annál inkább.

A távmunkás hatékonyabb az irodistánál?

Egy nemzetközi felmérés szerint a megkérdezett szakemberek 35%-a azonnal, gondolkodás nélkül váltana munkahelyet, ha teljes távmunka lehetőséget kapna az új pozíciójában.

Ráadásul az is kiderült, hogy aki távmunkában dolgozik, az hatékonyabb. Egész pontosan a megkérdezett cégek 65%-a nyilatkozott így. És nem mellékesen a munkavállalók spórolnak az utazáson is, időt és pénzt egyaránt. Ez pedig nagy terhet vesz le vállukról, így boldogabban tudnak dolgozni.

Több dolgon is spórolnak a távmunkában dolgozók

Egy tanulmány szerint átlagosan 15-20 ezer forint az az összeg, amit átlagosan meg tudnak spórolni a távmunkában dolgozók a bejárással és az étkezésen.

Meglepő adat lehet, de ismerve a fentieket annyira mégsem az: a hazai cégek 15%-a már most is a munkavállalóra bízza, hogy hol szeretne dolgozni. További 32% pedig heti 2 nap home office-t biztosít, 28% pedig 3 napot.

Nehézségek

Azonban vannak nehézségek is ezzel a trenddel, melyet meg kell oldaniuk a cégeknek. Ilyen például az új dolgozók betanítása, vagy az, hogy a vezetők miként tudják összehangolni az egyes csapatok munkáját. De a cég iránti lojalitás fenntartása is okoz fejtörést. Ahogy az is, hogy immár a közös relax szoba babzsákjai és a csocsóasztal sem vonzó senkinek, mert nincsenek bent az irodában. Így pedig kell találni valami más béren kívüli pluszt, vonzó juttatást.

Mint látható számos előnye van a home office-nak, a távmunkának, melyből mindkét fél profitálhat. Csak figyelni kell közben az új kihívásokra is. De összességében nagyon pozitív a mérleg.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek