Azok a fontos pillanatok a baba első évében

iho   ·   2021.10.05. 12:00

Minden kisbaba megszületése csoda. Nem csupán egy újszülött érkezik, hanem megszületik egy új család is, szülővé válik a nő is és a férfi is. Ha a kisbaba nem az első gyermek, akkor pedig testvér lesz az addigi gyermekből vagy gyermekekből. Igazán izgalmas időszak veszi tehát kezdetét.

Az első év rendkívül sok örömöt és meglepetést is tartogat a család számára. Olyan hatalmas sebességgel zajlik a növekedés és fejlődés, hogy csak úgy repülnek a napok, hetek és hónapok. Ám nem árt már jó előre számba venni, mire is számíthatunk, és mire érdemes különösen nagy figyelmet fordítani az egyes szakaszokban.

Az első két hónap

Az egészségesen megszületett kisbabák első hetei a baba-mama összeszokással telik. Mindketten kipihenik a szülés fáradalmait, és elkezdődnek a hétköznapok. Még rengeteget alszik a baba, beáll az étkezés és alvás ritmusa. Időközben persze csillagközi sebességgel fejlődik. Amit eddig a mama pocakjában készen kapott, kívülről jön. Alakul a légzés, fejlődik a mozgás, módosul a tápanyag-feldolgozás. Érzékszervei, köztük a látása is napról napra tökéletesedik, színeket lát. Hathetes kora körül már kíváncsian szemléli a környező tárgyakat, és már a szemkontaktus is kialakul. Figyel ránk. Talán már ránk is mosolyog, ami az első időszak fáradalmai után a legszebb ajándék a szülőknek!

A második hónapban pedig már gügyög és hangokat is kezd formálni, forgatja a fejecskéjét, és elkezdi kifejezni az érzelmeit. Ha ekkor azonban bármi szokatlant tapasztalunk a hangokra reagálás terén, nem árthat egy hallásvizsgálatra elmenni.

A négy-hat hónapos baba egyre aktívabb

A motoros képességek látványosan javulnak, a baba már tárgyakért is nyúl, és meg is tartja azokat. Négy hónaposan már megpróbálhatnak átfordulni az erősebb kisbabák. Gagyognak és erőteljesebben fejezik ki érzelmeiket. De az igazán nagy mérföldkő a hathónapos kor. Megjelennek az első fogacskák, és ekkor kezdődik el a hozzátáplálás, melyhez szerencsére ma már sok-sok eszközt is igénybe vehetünk. A Lindalime-nál kapható etetőcumi például mind a fogzási kellemetlenségek enyhítésében, mind pedig az új ízek bevezetésében óriási segítséget jelenthet.

A kúszás-mászás időszaka ez, én csak a „kommandós korszak” kifejezést használom rá. Ennek nagyon nagy jelentősége van a jövő szempontjából. Lényeges, hogy ki ne maradjon! A harmonikus agyi fejlődéshez kell ez a billegés és egyensúlyozás.

A hetedik-nyolcadik hónaptól beindul a rakéta

A hetedik, a nyolcadik és a kilencedik hónaptól egyre inkább kitágul a világ. A babák többet mozognak, és ehhez már több energiára is szükségük van. A praktikus Lindalime cumisüveggel és a Lindalime többfunkciós etetőkanállal táplálásuk zökkenőmentesen, gyorsan és higiénikusan megoldható.

Kilenc hónaposan már egyre inkább finomodnak a mozdulatok, ül, majd feláll a kicsi. Érdekelni kezdi a többi baba, és általában egyéves korában megteszi az első önálló lépéseket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek