Békés visszatérés a volt szovjet bázisra

MTI   ·   2013.07.12. 12:18
cim

A kunmadarasi volt szovjet katonai légi bázisra, az ott szolgálatot teljesített ezred tevékenységére emlékeznek a hétvégén a repülőtérhez közeli településen, Berekfürdőn, ahol 2011-ben múzeumot hoztak létre az objektumokból összegyűjtött tárgyi emlékek bemutatására.

Az 1960-tól 1991-ig Kunmadarason állomásozott 1. gárda vadászbombázó ezred megalakításának 95 éves jubileuma alkalmából látogat Berekfürdőre az alakulat volt pilótáinak, technikusainak, mérnökeinek egy csoportja, hogy a hajdan velük közösen gyakorlatozott magyar pilóták, segítők és műszakiak társaságában idézzék fel a hazánkban eltöltött éveiket - mondta el Vándor Károly repüléstörténész, főrendező.

A Magyarországról való kivonulás után megszűnt vadászbombázó ezred volt katonái közül több vadászpilótával együtt eljön a találkozóra Pavel Belenyin alezredes, az alakulat utolsó parancsnokhelyettese - tette hozzá.

A katonai vezető személyes emlékeit felidézve előadást tart a Foxtrott hívójelű légi bázis mindennapjairól, és egyebek között arról is beszél, hogy milyen különleges feladatokat szabott ki rájuk az akkori szovjet katonai vezetés. Mindeközben néhány, sokáig titkosított filmfelvételt is bemutatnak illusztrációként.

A hétvégi berekfürdői találkozó első, szombati napján a meghívott vendégeket zárt körű program várja, vasárnap viszont nyílt napot tartanak A szovjet repülőtér titkai című tárlatot őrző múzeumban. Reggel 9 órától délutánig lesz egyebek között szovjet pilótafelszerelés-bemutató, interaktív múzeumlátogatás, orosz és magyar nyelvű előadások, sétarepülés AN-2-es repülőgéppel, valamint szakavatott idegenvezetés a hajdani kunmadarasi objektumban.

A találkozó megrendezésében partner Berekfürdő önkormányzata, amely a volt kunmadarasi repülőtér közelsége okán kezdettől fogva támogatta a turistacsalogató múzeum létrehozását. A település hangárrá átalakított piaccsarnokában berendezett kiállításon egy szöveges általános történelmi bevezető várja a látogatókat, majd a kunmadarasin túl a kalocsai, a kiskunlacházi, a sármelléki és a tököli repülőterekről származó tárgyak sokaságát tekinthetik meg az érdeklődők.

A falakon az objektumokról készült eredeti szovjet légi fotók, a repülősök mindennapjait megörökítő, titokban fotografált képek függnek, míg a tárlókban repüléshez használt speciális ruházatok, az alakulatok működéshez szükséges eszközök - köztük bombaarzenál - és repülőalkatrészek sorakoznak.

Kapcsolódó hírek