Bemutatták a nyaralóhajózási program első hajóját az Utazás kiállításon

MTI   ·   2019.02.21. 18:45
400px_nyaralohajo

Megérkezett Magyarországra a nyaralóhajózási programban vásárolt húsz Nicols Estivale Octo típusú hajóból az első, a hajó az Utazás kiállításon látható február 21-24. között – jelentette be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön a hajót bemutató sajtótájékoztatón Budapesten. A közbeszerzésen nyertes francia Nicols cég az idén május végéig ezen kívül további kilenc, majd 2020-ban újabb tíz járművet szállít le. A gyártó a közbeszerzési eljárás eredményeként a listaárnál olcsóbban és magasabb felszereltséggel szállítja a húsz járművet.

A francia Nicols hajógyártótól húsz Estivale Octo nyaralóhajót szerez be a Mahart, az elsőt az Utazás Kiállításon mutatták be (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A nyaralóhajózási programban szereplő tizenegy kikötőfejlesztésre kiírt tenderre beadott ajánlatokat érvénytelennek nyilvánították, mert azok közül a legolcsóbb is harminc-negyven százalékkal meghaladta a tervezett 1,6 milliárd forintos keretet. A Mahart szakemberei és különböző tervezők véleménye alapján az a döntés született, hogy a kikötőfejlesztési feladatot öt kisebb egységre bontják, hogy az előirányzott költségvetésen belül megvalósuljon a beruházás.

Az idén kísérleti jelleggel tíz hajóval elindul a nyaralóhajózás a Tisza-tó, Felső-Tisza vidéken, amely a térség településeinek új turisztikai lehetőséget is jelent. A kikötőfejlesztés csúszása miatt pedig ideiglenes megoldásokat biztosítanak. A hajókat szállító francia cég biztosítja azt is, hogy a magyar nyaralóhajózási útvonalak bekerüljenek a tizennégy európai országot tartalmazó Nicols katalógusba, így a magyar turisztikai lehetőségek iránt jelentős külföldi érdeklődés várható.

A nyaralóhajózási programot a kormány 2017 decemberében indította, 2020-ig 4,6 milliárd forintos kerettel számol, amelyből a Mahart húsz nyaralóhajót vásárol és húsz kikötőt épít. Baráth Gergely, a nyaralóhajózási program vezetője korábban elmondta: a hajók beszerzése optimista számítások szerint hét-nyolc éven belül megtérül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek