Birtokba veheti az önkormányzat az őcsényi repülőteret

MTI/iho   ·   2014.04.20. 10:22

Merkné Karámos Ágnes, a Pátria Consult Zrt. munkatársa, a cég felszámolóbiztosa elmondta: a kht. felszámolási eljárása hamarosan befejeződik. Fülöp János, a Tolna megyei település polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a repülőteret érintő tulajdonjogi vitában a Pécsi Ítélőtábla jogerősen elutasította a kht. és az abban kisebbségi tulajdonos Őcsényi Airport Fejlesztő Kft. tulajdonjogi igényét. Hozzátette: a bírósági döntés alapján a repülőtér főépülete, az A jelű hangár és 145 hektárnyi terület kerülhet az önkormányzat birtokába.

A kht. felszámoló szervezete és az Airport Kft. a 2002-ben, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 300 millió forintos támogatásával megvalósult repülőtéri létesítményekre jelentett be tulajdonjogi igényt. A beruházás keretében akkor egyebek közt több út, világítás épült ki, felújítottak egy hangárt, az irányítótornyot, valamint a kifutópályát. A repülőtér fejlesztésére hivatott kht.-t az önkormányzat és az Őcsény Airport Kft. 2001-ben 51–49 százalékos részesedéssel hozta létre. A közhasznú társaság 2009-ben elmulasztotta a kötelező átalakulást nonprofit kft.-vé, amiért végelszámolást kért maga ellen.

A Tolna Megyei Bíróság 2010-ben rendelte el a cég felszámolását. A kft. 2005-ben nagyszabású turisztikai fejlesztést tervezett a repülőtéren, termálfürdő és szálloda építésére tizenöt hektárt megvásárolt a repülőtér területéből. A szerződés feltétele volt, hogy két éven belül meg kell kezdeni és öt éven belül át kell adni a létesítményeket. A repülőtér mellett tizenkét, 70–80 vendég fogadására alkalmas faház készült el, amelyek jelenleg üresen állnak. Fülöp János azt is elmondta, hogy miután nem valósultak meg a szerződésben foglalt beruházások, a tizenöt hektárt szintén visszakéri az önkormányzat, a rajta lévő házakat felértékelés alapján 36 millió forintért vásárolná meg. Ezzel a repülőtér teljes egésze önkormányzati tulajdonba kerülne.

A község vezetője hozzátette: összességében száz kereskedelmi szálláshelyet lehetne működtetni a reptér területén. A létesítmény, ahol az Őcsényi Repülőklub üzemelteti a légi közlekedést, az elképzelések szerint maradna sportrepülőtér, ennek feltételeit hosszú távon szeretné biztosítani az önkormányzat. Őcsényben az idén nemzetközi vitorlázó repülőgépversenyt rendeznek, a község 2015-ben vitorlázó repülők Európa-bajnokságának színhelye lesz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek