“Csináld magad” sütögető

iho   ·   2023.10.08. 12:00

Ha nagy kirándulásokat vagy túrákat szeretsz tenni, akkor bizony gondoskodnod kell a természet lágy ölén is a tápláló falatokról. Főleg, ha többen vagytok, illetve ha gyerekek is vannak a társaságban. Persze egy elektromos vagy hagyományos grillező nem jöhet szóba, de azért nem kell lemondanod a frissen készített harapnivalóról. Csak kis ügyesség kell hozzá, no meg a felkészülés.

A legfinomabb grillfogások az erdő közepén is

Egy alkalmi grillsütőt összedobhatsz, ha megéhezel a hegy tetején vagy az erdő mélyén. A JOSZERSZAM.com kerti szerszámok kínálatában például remek gallyazókat, machetéket és bozótvágókat is találsz, amelyeket magaddal vihetsz a hátizsákodban. Egy BBQ partit pedig nem is nehéz összedobni, ha még egy grillrács vagy grillkosár is van a tarsolyodban. Persze nem kell magaddal cipelned a szénbrikettet sem, a vágószerszámoddal magad is lenyisszanthatod, illetve felapríthatod a tűzre valót.

Magán az élelmiszereken - hús és köretnek való - és a fűszereken kívül a tűzgyújtási eszközöket - tűzgyújtó kockák vagy gyújtós -, a rácsot és a szerszámot kell csak magaddal cipelned. Persze minden esetben legyél biztos abban is, hogy nem szeged meg a tűzrakásra vonatkozó aktuális rendelkezéseket.

Nem a szépségdíjra hajtasz a BBQ sütőddel

Szabályosan téglával szokás körbekeríteni a sütőteret, de a szabadban megteszik a nagyobb kődarabok is. Persze csak abban az esetben, ha nem nedvesek. A cél egy olyan, körülbelül U-alakú sütőtér kialakítása az előzően tisztává varázsolt alapon, ahol kontrollálni tudod majd a tüzet. A nyitott oldalán a parazsat el kell érned. Hogy kényelmesen körbe lehessen járni és ülni a tüzet, 1,5-1,8 méteres tiszta hely kell. Nem jó, ha túl szeles, és a lelógó ágak se zavarjanak. Tűzveszélyesek is lehetnek. Igaz ez a felesleges levelekre és törmelékre is. Sokat segíthet egy kisebb kempingásó. Ha többen mentek a kirándulásra, akkor érdemes felosztani a terhek cipelését egymás között. Máris sokkal könnyebb lesz a dolgotok.

Hogy a fából megfelelő parázs legyen

A tűzifa a központi elem. Gyújtósnak a kisebb és puhább gallyak kiválóak, de a sütéshez a nagyobb, keményebb ágak kellenek. A legjobbak a tölgy, kőris akác vagy bükk. Ezek az erdeinkben megtalálhatók. Nedves ágakat és gallyakat ne használj, mert most nem füstölt dolgok elkészítése a feladat, hanem mielőbb a nagyon jó grillezést biztosító parázs elérése. A talajon lévő gallyak és ágak valószínűleg kellően szárazak és alkalmasak ehhez.

A tüzet többféleképpen meggyújthatod. Szerencsére már nem csak a kovakő létezik, a hátizsákban nem foglal nagy helyet a speciális tűzgyújtó kocka és a gyufa vagy öngyújtó. Tartsd a lángot addig, amíg a nagyobb ágak elkezdenek szétesni. Jöhet a rács a kövekre, hiszen a jó parázson nagyon finom grillétel készíthető. A parazsat szabályozd, ha szükség van rá, hogy lassan és egyenletesen készülhessenek el a megérdemelt finom húsok és zöldségek. Jó étvágyat hozzá!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek