Csősérülések feltárása hatékony eszközökkel

iho   ·   2022.10.28. 15:20
00_csoserulesek

Ahány ház, annyiféle cső sérülés létezik: egyesek képesek elárasztani akár az egész otthonunkat, míg mások közel sem annyira vészesek. Éppen ezért lesz nagyon lényeges a csatorna diagnosztika (pl. csatorna kamerázás), amivel gyorsan, pontosan és felesleges bontási munkálatok nélkül térképezhetjük fel, hogy mivel is állunk szemben.

Mi okozhatja a csövek rongálódását?
  • Rendszeres használat: az extrém víznyomás az egyik fő bűnös a csövek szétrepedésében, főként akkor, ha a nyomás nagyobb, mint a cső vízszállítási képessége.
  • Kivitelezési hibák: elég csak egy korábban elhibázott lépés ahhoz, hogy később csőtörés elhárítás miatt keljen a telefon után nyúlnunk. Ide tartozik a nem megfelelő anyag- és méretválasztás, a gyenge illesztések stb.
  • Kifagyás: hideg időkben gyakran tapasztalhatjuk, hogy a csövek szétrepednek, ha nincsenek szigetelve. Ez azonban akkor is bekövetkezhet, ha nem használjuk a télen a rendszert. A víz megfagy a csövek belsejében majd szétfeszíti azokat.
  • Dugulás: visszatérő, kezeletlen dugulások is okozhatnak sérüléseket. Például nem használunk lefolyószűrőt, túl sok zsíros szennyeződés kerül a csövekbe, vagy balzsamos állagú tisztálkodó-és tisztítószerek halmozódnak fel bennük.
  • Korrózió: a régebbi otthonokban a korrózió problémája különösen gyakori. A túl kemény víz erodálhatja a csövek bevonatát, melynek eredményeként bomlásnak indulhatnak. A cső átmérője fokozatosan szűkül, ez pedig korlátozza a víz áramlását.
Mi mindenre jó a csatorna kamerázás?

Milyen állapotban vannak a csövek? Hol vannak pontosan a repedések, és mekkora mértékűek? Milyen messze jutott a dugulás? A csatorna kamerázás módszerével mindezt nem nehéz megválaszolni: innentől kezdve nincsenek találgatások vagy félrediagnosztizált esetek. A működőképes és kifogástalan állapotnak örvendő csövek pedig nem csak a tulajdonosok mindennapjait könnyítik meg, de meghosszabbítják a vízvezeték-rendszer élettartamát is.

Sok embernek például fogalma sincs arról, hogy hány évesek lehetnek a vízvezetékek. Annyi azonban biztos, hogy egyik anyag sem tart örökké. Egy kisebb sérülést pedig mindig bölcsebb az elején elcsípni, mint később! Meglehet, hogy jelenleg nincs szivárgás a rendszerben, de a korrózió vagy más egyéb problémák végül olyan sérülésekhez vezetnek, amikből csőtörés nőheti ki magát. A csatorna kamerázás módszerével idejekorán észrevehetjük ezeket a problémákat, és egy kis időt nyerhetünk arra, hogy a megfelelő döntést hozhassuk meg.

Legfőbb előnye, hogy felesleges bontási munkálatok nélkül, célzottan és költséghatékonyan tárhatjuk fel, hogy „mi folyik odabent”. A Dénes Építőipari Kft. például modern Rothenberg eszközöket használ, ha csatorna kamerázás a cél, ezzel pedig hatékonyan térképezhetjük fel a repedéseket, töréseket és egyéb eltömődéseket. A módszer során a szakemberek egy rugalmas vezetékre rögzített apró kamerafejet vezetnek be a csövekbe, és egy külső monitoron keresztül követik nyomon az útját. A megszerzett információk alapján pedig testreszabott és optimális javítási megoldásokat adnak a probléma áthidalására. A kisebb sérülések korai felismerésével tehát segíthetünk elkerülni a komolyabb csőtöréseket, a megnövekedett vízszámlát és a vízvezeték-rendszer egyéb bosszantó meghibásodásait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek