Csúcsforgalom Normandia felett

iho/repülés   ·   2019.06.06. 18:50
normandie0

Természetesen ma már eléggé nehéz lenne több ezer vadász- bombázó-, felderítő- és szállítógépet egyszerre a levegőbe emelni, de a 75. évfordulóra szervezett légiesemények sora így is kielégített minden igényt. Vélhetően utoljára láttunk például normandiai veteránt ejtőernyővel ugrani: a 97 esztendős, amerikai Tom Rice nem csupán egészségileg volt eléggé erős, de a megfelelő bátorság és „flieger szellem” sem hiányozott belőle ahhoz, hogy tandemernyővel ugyanabban a kijelölt zónában érjen földet, ahová 75 éve egyszer már megérkezett. S hozzá kell tenni: 1944-ben és 2019-ben is egy-egy Dakotából ugrott ki.

Az idei ünnepség egyik legkülönlegesebb kötelékét ugyanis a kétmotoros Dakoták családja adta. Igazán színes volt a típusválaszték: C-47-esek, C-53-asok, R4D-6-osok, DC-3-asok és a Goldtimer Alapítvány budaörsi ékköve, az egyetlen, repülőképes Li-2-es, a HA-LIX alkotta azt a légi armadát, amely a „Daks over Normandy” rendezvény keretében megszállta Duxfordot, majd onnan indulva ma összesen 21 géppel ejtőernyős inváziót hajtott végre Normandia felett (igaz 1944-ben közel 900 C-47-es indult el). A legendás kétmotorosokból modern ernyőkkel, de természetesen korhű ruhákban ugrottak ki a szerencsés kiválasztottak, a brit 16. és a francia 11. ejtőernyős dandár katonái.

A partvidéket meglátogatta a Battle of Britain Memorial Flight inváziós csíkokkal díszített Supermarine Spitfire vadászgépe is.

Minden szempontból „különleges” kötelék repült még tegnap, szintén az ünneplés részeként: az amerikai légierő különleges műveleti feladatokra specializált merevszárnyúi repültek át Duxford felett, köszöntve a huszonhárom, földön álló „nagypapát”. A kötelék felét hat MC-130J Commando II-es alkotta: a turboprop hajtóműves Super Herculesek alaposan átépített változatának elsődleges feladata a különleges erők támogatása, helikoptereik utántöltése akár ellenséges területek felett, s persze az operátorok eljuttatása vagy kihozatala a célterületről. Őket egészítette ki a „talajszintű” repülési magasságon végzett mélységi behatolásokra optimalizált CV-22B billenőrotoros gépek szintén hat példánya. Mindkét típusból egy-egy gép D-Day-es speciális festést kapott.

A veteránok vezették fel a Brit Királyi Légierő ünnepi kötelékét. A Portsmouth-ban megrendezett központi ünnepség részeként egy Hawker Hurricane és egy Supermarine Spitfire géppárja vezette fel az ünnepi légibemutatót. Utánuk a légierő és a hadsereg szinte teljes flottája felvonult AgustaWestland Wildcat és Merlin HM2-es helikopterek, C.Mk5 (C-130J) Super Herculesek, Sentinel R.1 elektronikai felderítőgép, Voyager légiutántöltőgép, Hawk T.1-es kiképzőgépek, Typhoon FGR.4 vadászbombázók sorakoztak az égen. A parádét természetesen a Red Arrows műrepülő-kötelék áthúzása színesítette és zárta le.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek