Csúszik az üzemanyagjelölés, de akkor is, minek?

iho   ·   2013.06.25. 13:56

Július 1-jéről október 1-jére tolták el a gazdasági bizottság kezdeményezte, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nevéhez fűződő üzemanyagjelölési rendszer bevezetését. Ám a szakma továbbra sem érti, mi szükség az új rendszer felállítására – írja a nol-hu. A hatályos szabályok szerint ettől az időponttól kezdve valamiféle jelölőanyagot kellene a szabad forgalomba hozott üzemanyagokhoz keverni, ami a motorikus tulajdonságokat nem befolyásolhatja. Így bizonyítanák, hogy a termék után adóztak, voltaképp az alkoholzárjegyhez hasonlóan. Továbbra sem tudni ugyanakkor, hol, miként, mennyiből és milyen anyagot kellene keverni az üzemanyagba – közölte a lappal Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A törvény szövegéből – amihez azóta sem társult a részleteket tisztázó végrehajtási utasítás – az vezethető le, hogy a rendszer működtetése az állam és a honi energiacégek közös tulajdonában lévő Magyar Szénhidrogén-Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladata, helyszíne pedig a meglévő adóraktárak. A kereskedőknek forgalomba hozatal előtt ezekre a telephelyekre kellene elszállítaniuk az üzemanyagot, ott az MSZKSZ – térítés ellenében – megjelölné, majd visszaadja azt és engedélyezi a forgalmazást. Szakértők szerint ez technikailag megoldható, de feleslegesen bonyolítja a rendszert és néhány forinttal bizonyosan emeli az üzemanyagok árát is.

A lap forrásai cáfolták azt a felvetést, hogy a rendszer az egyetlen magyarországi finomító-üzemeltető cég, a Mol érdekét szolgálná: ez a magyar olajcég számára ugyanolyan tehertétel, mint másnak – állítják. Továbbra sem tudható viszont, hogy a külföldi – például az OMV által működtetett schwechati – finomítók miként kapcsolhatók a rendszerhez. Egyelőre megoldatlannak látszik az is, ha egy másik EU-tagállamból tartálykocsival közvetlenül a benzinkutakra szállítanak üzemanyagot, pedig ez teszi ki a hazai forgalom tizedét. A szakma szerint elképzelhető, hogy az MSZKSZ már be is indította a meghívásos pályáztatást. Az MSZKSZ pontos elképzelései nem ismertek, a lap megkeresésére úgy vélték, jogalkalmazóként nem lehet álláspontjuk, és honlapjuk vizsgálatát ajánlották, ahol is kérdésekre nem leltek válaszokat a cikkírók.

Wilde szerint Törökországban működik hasonló jelölés, de azt egy más piaci helyzet, elsősorban a szereplők saját jól felfogott érdeke teszi indokolttá. Mások mellett Wilde György is szóvá tette Fónagy János államtitkár minapi parlamenti kijelentését, miszerint a jelölőrendszert a szakma kérte volna: ezt vele együtt más szakmai források cáfolták, Wilde ennek kapcsán küldött érdeklődésére az eddigiekhez hasonlóan ismét nem érkezett válasz.

Kapcsolódó hírek