D-Day: megemlékezés a partraszállásról, magyar résztvevőkkel

iho   ·   2014.06.06. 10:00
cim

Évfordulós repülőshow Duxfordban: Spitfire és Eurofighter a partraszállók jelzésével a gépeken <br>(fotó: The Aviationist)

A világtörténelem eddigi legnagyobb szabású partraszálló hadművelete zajlott hetven évvel ezelőtt: a II. világháború végső kimenetele ezzel tulajdonképp el is dőlt, annak ellenére, hogy még egy majdnem teljes keserves és véres év telt el, amíg a III. Birodalom végleg eltűnt a térképről.Startra váró vitorlázó csapatszállítók 1944. június 6-án...

Eredetileg a D-Day 1944. május 1-jén lett volna, de a szövetséges hadvezetés, élén a művelet parancsnokaial, Montgomery és Eisenhower tábornokokkal, még több ember- és hadianyagot akart felvonultatni erre a kritikus mozzanatra. A második dátum június 5. lett volna, akkor pedig a rossz idő miatt kellett huszonnégy órát halasztani.

...és a partvonal mögött: a vontatók leoldás után kifordulnak, előtérben összetört és épségben leszállt vitorlázók

Így alakult, hogy végül június 6-án, nem sokkal éjfél után indultak neki a víznek és a levegőnek a szövetséges erők: 7000 hajó és 11 ezer repülőgép. Összesen 75 ezer brit és kanadai, valamint 57 ezer 500 amerikai katona szállt partra Normandiában, mindeközben 23 ezer 400-an értek földet a partvonal mögött ejtőernyővel vagy vontatott vitorlázógépeken, az inváziós erők repülőgépei 200 mérföld hosszú hullámban repültek a kontinens felé.

Gyülekezés az évfordulós ünnepségekre: két DC-3-as között a magyar Li-2-es. Az előtérben lévő AF-példány 2009-ben együtt repült augusztus 20-án a Li-2-essel a Duna fölött

A történelmi évfordulóról sokféleképpen emlékeznek meg, az eseménysorozatnak magyar szereplői is vannak.  A különleges felvonulások, parádék részeként csütörtök este korabeli szállítógépek kötelékéből ugrott 300 ejtőernyős Ranville körzetében, az egykori támadási zónában: a gépek egyike azonban nem a „szokásos” DC-3-as/C-47-es volt, hanem ennek szovjet licenc-változata, a magyar Goldtimer Alapítvány üzemeltetésében repülő kétmotoros Li-2-es, a HA-LIX.

Felül a most készült, alul a hetven évvel ezelőtti légifotó 6000 méterről az egyik partszakaszról

Érdekes légi momentuma volt a megemlékezéseknek a RAF egykori és mai vadászgépeinek közös repülése: a Spitfire kísérőjeként a modern Eurofighter ez alkalomra az inváziós légijárművek csíkos szárnyfestését kapta.

A RAF fotója a tegnapi ugrásról: ez a Dakota ugyanitt repült hetven éve is

A RAF, a Királyi Légierő két Tornadója végigrepülte és fényképezte ugyanazt a partszakaszt, amelyet korábban Mustangokról fotóztak végig a partraszállás előtt a brit felderítők.

Startol egy C-47-es (a DC-3-as katonai szállító változata), startra gurul a magyar Li-2-es

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek