Döntés a dunakeszi repülőtér ügyében

MTI   ·   2012.10.12. 19:07

A Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette a repülőtér használatáról és hasznosításáról szóló önkormányzati rendeletet, az erről szóló határozat csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Kúria a Budapest Környéki Törvényszék indítványára vizsgálta meg a képviselő-testület által 2011-ben hozott, időközben módosított önkormányzati rendeletet, amelyet egészében megsemmisített; a csütörtökön közzétett határozat ellen további jogorvoslatra nincs mód.

Dióssi Csaba polgármester az üggyel kapcsolatban elmondta: a repülőtér a város milliárdos értékű vagyona,  az önkormányzat azt követően kezdett el foglalkozni vele, hogy számtalan lakossági bejelentés érkezett a zaj miatt.

A város tulajdonában álló ingatlanokon több gazdasági vállalkozás működik, például pilótaképzést, sétarepülést szerveznek, hasznosítják a hangárat. A polgármester elmondása szerint a város egyrészt azt szerette volna, hogy a repülés rendezett körülmények között történjen, másrészt a helyzettel visszaélve senki ne hasznosítsa a város tulajdonát. A képviselő-testület ezeket a célokat szem előtt tartva szabályozta a repülőtér használatát és hasznosítását, így például a hétvégi repülést külön engedélyhez kötötte, illetve hogy a repülőtér infrastruktúráját használó üzleti vállalkozások eredményéből a település is részesedjen valamilyen mértékben – tette hozzá.

A polgármester elmondása szerint a repteret korábban használó Opitz Nándor Repülőklub (ONRK) nem tartotta be a várossal 2004-ben kötött szerződésekben vállaltakat, és a 2009-es szerződésbontást nem ismeri el.

A Kúria határozatára utalva Dióssi Csaba elmondta: a most megsemmisített rendelet bizonyos területeinek szabályozása miniszteri hatáskörbe tartozik, a városvezetés ugyanakkor úgy véli, hogy lehetséges más módon is rendezni a helyzetet. A polgármester hangsúlyozta: Dunakeszi számára fontos a sportrepülés, a vitorlázórepülést pedig kifejezetten támogatják. A város a területet csak sportcélokra kívánja használni, amiről a Helyi Építési Szabályzatában rendelkezett is.

Az Opitz Nándor Repülőklub pénteken közleményben üdvözölte a Kúria döntését, és azt írták: remélik, hogy az önkormányzat is tiszteletben tartja majd a döntést. Álláspontjuk szerint az önkormányzati rendelet – amellett, hogy anyagi csődbe döntötte volna a repülőtéren dolgozó repülőklubokat – számos olyan rendelkezést is tartalmazott, ami a klubok normális működését is megakadályozta. „Az ONRK-nak ez a rosszhiszemű jogalkalmazás komoly anyagi és erkölcsi kárt okozott, ezért a klub ügyvédei jelenleg is vizsgálják a további jogi lépések lehetőségét” – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.