Edzőkesztyű pro és kontra - érdemes használni vagy sem?

iho   ·   2021.02.01. 12:00

Ma már se szeri se száma a különböző edzőruháknak - topok, pólók, rövid és hosszú nadrágok, zoknik, cipők… a kesztyűkről valamiért mégis kevés szó esik. Pedig adott esetben roppant hasznosnak bizonyulnak az edzés során, úgyhogy érdemes velük foglalkozni, és tenni egy próbát a használatukkal. És itt most nem a boxkesztyűre gondoltunk. 

Mikor előnyös az edzőkesztyű?

Főként a súlyzós edzéseknél szokták hordani, holott cseppet sem csak itt van létjogosultsága. Bár tény, hogy a súlyzózáshoz erősen ajánlott használni, több okból is: először is, ha izzadt tenyérrel fogod meg a súlyzót, akkor az könnyen kicsúszhat a kezedből, ami balesetekhez vezethet. Ha esett már a lábadra súly, akkor tudod, miről beszélünk. Persze ott a jó öreg krétapor is, ezt viszont sokan nem szeretik, mert tüsszentést okozhat, és igencsak szárítja a bőrt. 

Másodszor pedig a kesztyű attól is megvéd, hogy a tenyered érdes legyen a sok súlyemelgetéstől. Mindemellett kényelmes, hiszen nem a hideg rudat kell megfogni, valamint a csuklószorítós kesztyűk kímélik az ízületeidet.

De egy edzőkesztyű akkor is jó barátod lehet, ha nem súlyzózol, hanem saját testsúlyos edzést végzel. Padlóra tenyereléskor nem tapad a kezedre a földön lévő kosz, illetve sokkal higiénikusabb is, ha a mindenki által összetapogatott gépeket csak kesztyűben fogod meg. 

Egyszóval több szempontból is előnyös kesztyűben edzeni, ezért ha te is kipróbálnád, akkor nézz körül a Fittprotein.hu edzőkesztyű kínálatában!

Mikor lehet hátrány?

Természetesen minden mérlegnek két oldala van, így az edzőkesztyűnek is lehetnek hátrányai a “csupasz kezes” edzéssel szemben. Egy kesztyűnek például más a tapadása, mint az emberi bőrnek, ezért egy kicsit más technikával kell megfognod a rudat. Emiatt elsőre furcsa élmény lehet, viszont ha már megszoktad, akkor jó eséllyel nem fog már zavarni.

Valamint kesztyűben nincs meg az a bizonyos “fogásélmény”, azaz amikor érzed a rúd fémes hűvösségét vagy a padló tapintását a tenyered alatt. Akinek ez nagyon fontos, annak elképzelhető, hogy nem fog annyira tetszeni a kesztyűben való edzés.

Melyiket válaszd?

Egyfajta edzőkesztyű természetesen nem lehet jó mindenkinek, így többféle típus is létezik belőle. Elsőként természetesen meg kell különböztetnünk egymástól a női és férfi kesztyűket, melyeknél nem csak a méret és a szín a különbség, hanem az is, hogy mire használják. A női kesztyűket inkább fitness és aerobic edzésekhez készítik, a férfi kesztyűket pedig súlyemeléshez. Itt döntő szempont lehet az anyag vastagsága, szellőzése, illetve a kesztyű párnázata is. 

A csuklószorítós kesztyűt már említettük: azért előnyös, mert stabil támaszt nyújt a csuklóízületeknek, ezért nehezebb edzésekhez mindenképp ezt a fajtát érdemes választani. 

Illetve ejtsünk még szót a horgolt kesztyűkről, amelyek könnyűek, tartósak, és nem mellesleg divatosak is. Közepes intenzitásig ajánlottak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek