Egy kis áttekintő a jogi pályáról

iho   ·   2023.07.09. 12:00

A jogászképzés már hosszú-hosszú évek óta a legnépszerűbb szakok közé tartozik Magyarországon. A fiatalok többsége leginkább a szakma elismertsége és a jogi pályán elérhető elég magas kereset miatt választja. 

Annak ellenére viszont, hogy ez a szak ennyire túltelített, az itt szerzett diploma bizony igazi jolly jokernek számít, hiszen nagyon sokféle munka végezhető vele. Elég csak megnézni az Állásóriás https://allasorias.hu/allasok/jog-kozigazgatas aldoldalán szereplő hirdetéseket, és láthatjuk, hogy elhelyezkedhetünk vele ügyvédként, de a versenyszférában is.

Sőt, elmehetünk akár az közigazgatási szervekhez köztisztviselőnek, mint amilyen a NAV, a földhivatal, a közigazgatási hivatal, az illetékhivatal, a környezetvédelmi felügyelőség, a nyugdíjbiztosító vagy a nagyobb önkormányzatok.

Továbbá, mivel minden minisztériumban folyik jogszabály-előkészítés, ezért oda is elmehetünk jogásznak, vagy ha tényleg tehetségesek vagyunk, akkor akár EU-s bürokratának is elszegődhetünk.

A jogi diplomáért azonban keményen meg kell szenvedni

Ezt a szakot csak azok fogják garantáltan elvégezni, akiknek van elég akaratereje és kitartása. Emellett pedig képesek még sokat és koncentráltan tanulni, és ami a legfontosabb, hogy humán beállítottságúak.

Itt nem feltétlenül a magolásra kell gondolni, hanem inkább érteni kell azt, amit tanulunk, és látni az összefüggéseket, ami elég nehéz 300 oldalas könyvek esetében. 

Abban az esetben tehát, ha már 50 oldaltól megtanulásától is sóhajtozni szoktunk, akkor ez a képzés egyáltalán nem nekünk való. 

Egyes munkáltatók számára nem mindegy, hogy hol szerezzük a diplomát

Az országban bőven akadnak olyan munkáltatók, akik rangsort állítanak fel az egyetemek között, és csak olyan jelentkezőt vesznek fel, aki az általuk előre sorolt intézményben diplomázott.

Sőt, sokan még a diploma minősítését is nézik. A legnagyobb esélyünk általában a summa cum laude-val van. De, akkor sincsen probléma, ha a diplománk “csak” cum laude, mivel nagyon sok munkáltató ezt is elfogadja.

Ha el szeretnénk helyezkedni, akkor szükség van nyelvismeretre is

Ezen a pályán általában elég a középfokú angol nyelvvizsga, de ha még egy másik idegen nyelvet is magabiztosan beszélünk, akkor sokkal jobb esélyekkel indulhatunk. Abban az esetben pedig pláne, ha szakmai nyelvismeretnek is a birtokában vagyunk.

A gyakorlati tapasztalat sem árt

Bár sokfelé el lehet indulni ezzel a diplomával, de az embernek csak akkor van igazán esélye egy jó állásra, ha valamiféle gyakorlati tapasztalata is van. Ennek megszerzésére az egyik legjobb lehetőség, ha a harmadik évtől elszegődünk az egyetem mellett dolgozni egy ügyvéd mellé, ami tapasztalatszerzésnek kiváló.

Végül pedig jöjjön még egy jó tanács, amelyet persze nem kötelező megfogadni

Mivel ez a képzés egyáltalán nem sétagalopp, és teljes odaadást, elköteleződést igényel a pálya iránt, ezért, ha ez nincsen meg bennünk, akkor az egész halálra van ítélve. Így fontos, hogy mielőtt belevetnénk magunkat, alaposan gondoljuk át a dolgokat, és semmiképpen se engedjünk a szülői nyomásnak!

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek