Egy különleges skót whisky édes, mézes aromákkal

iho   ·   2022.10.02. 12:00

Milyen az, amikor egy skót Felföldről származó whisky édes-mézes-lágy világgal és aromákkal kényeztet minket? Egyáltalán melyik ez a márka? Illetve mi az, amit vele kapcsolatban tudni érdemes? A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk részletesen is.

A skót Felföldön bizony nemcsak füstös és markáns

Pontosan erre gondolhatott jó eséllyel William Matheson skót fiatalember is. Annak idején, amikor 1843-ban gondolt egy merészet, és lepárlót alapított. Majdhogynem biztos, hogy ehhez festőibb, békésebb környezetet nem is találhatott volna.

Az iDrinks whisky választékában barangolva igencsak hálásak lehetünk ezért a nyerő ötletért. Hiszen csakis elismerő szavakat és jelzőket lehet találni annak kapcsán, amennyire egy csodásan összetett single malt aromakarakterének a kialakítását sikerült összehoznia.

Ami nyílegyenest szembemegy a nehéz, füstös, igencsak karakteres skót felföldi whiskyváltozatok stílusával. Azért, hogy a káprázatos komplexitásával, illetve egyedülállóan lágy természetével vegyen le minket a lábunkról.

Pontosan melyik ez a különlegesen finom ital?

Név szerint a Glenmorangie whisky az, amelyikről jelen esetben szó van. Amelynek egyik nagy különlegessége, hogy elképesztően lágy és tiszta italnak számít. Persze az is külön kuriózum, hogy Skócia legmagasabban fekvő lepárlójából származik.

Ahol kiváló minőségű hordókban történik az érlelés. Egyébként maga a név sem akármilyen, hiszen a Glenmorangie megnevezés tradicionális eredetű, ősi gael nyelven a nyugalom völgyét jelenti.

Persze ez még mindig nem minden. Hiszen a Glenmorangie sikerének egyik nagy titka az úgynevezett Men of Tain. A válogatott kézműves mesterekből álló Tain olyan férfiak társasága, akik nemcsak hűen őrzik a lepárló ősi titkait, de óriási elszántsággal ápolják a régi Glenmorangie tradíciókat.

Mire számíthatunk a Glenmorangie különlegességek kóstolásakor?

Bár első olvasatra talán túlzásnak is tűnik, de a Glenmorangie ízlelése kapcsán könnyen a tökéletesség érzése keríti hatalmába az embert. Nyilván nem véletlenül, hiszen a lepárlókban ténylegesen erre is irányulnak a törekvések.

Ez olyan speciális megoldásokban is testet ölt, minthogy a más lepárlók által alkalmazott gyakorlattal szemben itt bizony maximum kétszer használnak egy hordót az érleléshez. Sőt, kiváltképp törekszenek rá, hogy a legfinomabb tölgyfa hordókat válasszák az érleléshez.

A Glenmorangie háza táján rengeteget kísérleteztek a különböző egzotikus hordók aromaátadó képességével is, nem akármilyen aromákat és speciális változatokat megalkotva. Minderre a ragyogó színárnyalatok és a kifinomult ízek teszik fel úgymond a koronát. Nem is lehet ezt tovább ragozni, inkább a Glenmorangie kóstolására buzdítunk mindenkit.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek