Egy váltókezelőt gyanúsítanak az orosz metróbaleset miatt

iho   ·   2014.07.16. 06:54

A moszkvai metró kelet-északnyugati irányú Arbatszko-Pokrovszkaja vonalán kedden siklott ki egy szerelvény három kocsija. Az egyik teljesen szétroncsolódott. A baleset helyi idő szerint kedden reggel 9 óra körül, a csúcsforgalomban történt. A zsúfolt metrókocsikban elsősorban munkába siető emberek utaztak, amikor a szerelvény vezetője a Szlavjanszkij bulvar megálló előtt 200 méterrel hirtelen fékezett.

A lenta.ru orosz hírportál közlése szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy a gyanúsított elmulasztotta megvizsgálni a váltót, amely előzőleg javítás alatt állt. A több tonnás metrószerelvények okozta rezgés miatt a váltó átállhatott, és az alagút falának irányította a szerelvényt.

Az első kihallgatáson a kezelő elismerte, hogy nem ellenőrizte a váltó állapotát. A szerencsétlenség elsődleges okának eddig azt tartották, hogy egy váratlan feszültségesés miatt a biztonsági rendszer hamis vészjelzést adott ki, és a szerelvény vezetője talán emiatt vészfékezett. Más feltételezések szerint a kisiklott vagonok futóműszerkezetével, a kerekek felfüggesztésével lehetett probléma. A Pervij Kanal orosz állami televíziós csatorna jelentése szerint a keddi a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesete volt. Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter kedden közölte, hogy 12 halottat a három kisiklott vagonból emeltek ki, a többiek a metró előcsarnokában, illetve már a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint két külföldi is van a halálos áldozatok közöt: egy kínai és egy tádzsik állampolgár. A sebesültek között is vannak külföldiek, ukrán, moldovai, tádzsik, üzbég, illetve kirgiz állampolgárok. A Park Pobedi és a Szlavjanszkij bulvar metrómegállók közötti szakaszról, ahol a baleset történt, több mint 1150 embert menekítettek ki, 161-en szorultak orvosi segítségre. Mintegy 140 főt kellett kórházba szállítani, közülük 42 sérültet intenzív osztályokon ápolnak. Szergej Szobjanyin főpolgármester szerdára gyásznapot hirdetett Moszkvában.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek