Egyre több kibertámadás éri az oktatási intézményeket

iho   ·   2023.07.06. 12:00

Az utóbbi hónapokban sorra érkeztek a hírek arról, hogy közintézmények ellen intéztek kibertámadásokat. Volt, hogy a rossz szándékú személyek kórházak informatikai rendszerét törték fel, majd az ottani dolgozók és a kezelésre szoruló betegek adatait szerezték meg. Előfordult az is, hogy zsarolóvírust szabadítottak a hálózatra.

Az egészségügyi intézmények mellett az oktatás is a kiberbűnözők célkeresztjébe került. Érte már támadás a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszert (KRÉTA) is. A támadás következtében a diákok KRÉTA-ban kezelt adatai szivároghattak ki, sőt, még a fejlesztők belső kommunikációjához is hozzáférhettek a hackerek.

Az IT biztonság kapcsán a Sybell oldalán is tájékozódhatunk, hiszen minden eddiginél fontosabbá vált a jól tájékozottság és a felkészültség. Sem a hazai középiskolák, sem a felsőoktatási intézmények nem érezhetik magukat biztonságban, hiszen várhatóan fogják még támadások érni őket.

Külföldön is gyakoriak az oktatási intézményeket érő támadások

Adathalászattal külföldön is gyakran próbálkoznak a bűnözők. Szinte napi szinten érkezik hír az USA-ból, hogy egyik vagy másik oktatási intézményt ilyen támadás érte, esetleg zsarolóvírussal fertőzték meg egy intézmény hálózatát. Előfordult olyan is, hogy iskolai szünetet kellett elrendelni, hogy megoldják a problémát.

Sajnos ez a veszély világszinten jelen van. Évente több száz olyan gépet érhet támadás, amely valamelyik oktatási intézményhez köthető. A támadások száma pedig több tízezres nagyságrendűre tehető.

Mit akarnak a hackerek az oktatási intézményektől?

Az iskolai hálózatokból olyan információkat tudnak kinyerni a kiberbűnözők, amelyek számukra rendkívül értékesek. Ezek közé tartoznak a diákok és a pedagógusok személyes adatai.

Az online oktatás a koronavírus-járvány alatt kezdett drámai mértékben teret hódítani. Ezzel együtt jelentősen megnövekedett az oktatási és egészségügyi intézmények elleni támadások száma is.

A koronavírushoz is köthető, hogy egyre több az ilyen támadás

Nem nehéz belátni, hogy miután az egyes országok szigorú zárlatokat rendeltek el, és sok helyen áttértek az online oktatásra, leterheltté vált az oktatási intézmények számítógépes hálózata. Ez megnyitotta az utat a kiberbűnözők előtt, mivel így egyszerűbben hozzáférhettek azokhoz az információkhoz, amikhez szerettek volna.

Olyan bizalmas adatok kerültek az otthonról oktató pedagógusok számítógépeire, amelyekre korábban nem is volt szükség. Ezek az eszközök jellemzően csekélyebb védelmi szinttel rendelkeznek, mint az iskolai készülékek.

Éppen ezért érdemes hangsúlyozni, hogy mindenkinek, a tanároknak és a diákoknak is, fel kell készülnie arra, hogy a saját gépeiket is védjék a támadások ellen. Fontos, hogy mindig meg kell győződni arról, hogy valóban az-e a levél feladója, mint akinek állítja magát, mert az e-mailekben gyakran helyeznek el adathalászati célból különféle linkeket.

(x)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek