Eladó a világ leggyorsabb gépének – a farka!

iho/repülés   ·   2012.06.04. 20:30
sr71tailauction_cim

Az oldalkormányként működő függőleges vezérsík

Az elmúlt évek talán legmeglepőbb licitálásra kerülő tárgya, legalábbis repülési szempontból, egy SR-71-es vezérsík, amit az E-Bay aukciós oldalon hirdettek meg, hozzátéve, hogy az áru „használt állapotban” van.

Az SR-71 „Blackbird”, Feketerigó, a Lockheed fejlesztésében készült kéthajtóműves, kétszemélyes felderítőgép, a világ leggyorsabb, csapatszolgálatba állított ember-vezette katonai repülőeszköze volt. Tartósan volt képes háromszoros hangsebességnél is gyorsabban repülni, bőven a rakétafegyverek fenyegetési zónái fölött, 26 kilométeres magasságban. Nem volt ellenfele a védővadászok között, nem volt harci vesztesége: 32 gép közül 12 semmisült meg, de mindegyik baleset miatt.

 

A vezérsík-oldalkormányok kitérítve: az 17955-ös Edwards betonján...<br>(Fotó: US Air Force Flight Test Center AFFTC)

1964 és 1998 közötti szolgálati ideje alatt megfordult valamennyi fontos hadszintér vagy válsággóc fölött, láthatatlanul utolérhetetlenül. Stratégiai jelentőségét végülis csak az űrbeli felderítő eszközök általános használata csökkentette annyira, hogy az egyébként rendkívül drágán üzemeltethető különleges repülőgépet kivonták szolgálatból.

... a levegőben... <br>(fotók: Lockheed)

A 17955-ös farokszámú példány, amelynek vezérsíkján ott szerepel a híres bűzös borz, a Lockheed titkos fejlesztési központjának címerállata, nem a szolgálatban lévő, hanem a tesztpéldányok egyike volt, a légierő és a Lockheed közösen repültette az Edwards légitámaszponton. Érdekes, hogy a gép a most hozzáférhető adatok szerint az Edwards repülőmúzeumának tulajdona, furcsa tehát, ha két vezérsíkjának egyike külön lenne eladó.

...és földetéréskor fékernyővel

Az aukciós oldalon a kikiáltási ár nem kevesebb, mint egymillió dollár a vezérsíkért, de tehető más, ennél alacsonyabb ajánlat is.

Kapcsolódó hírek