Elbúcsúztatták az egyik utolsó Puma-harcost

iho   ·   2018.03.11. 11:15
smcim

Katonai tiszteletadás mellett helyezték végső nyugalomra vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredest, a legendás második világháborús Puma vadászrepülő osztály egyik utolsó vadászpilótáját március 10-én, szombaton, Budapesten, az Újköztemetőben – írja a honvédelem.hu.

Hozzátartozói, háborús bajtársa, barátai és tisztelői körében búcsúztatták „Sminyu” bácsit. A megemlékezésen felidézték a néhai repülőtiszt életének legfontosabb pillanatait. Vitéz Szentiványi János nyugállományú alezredes 1920. január 6-án született Budapesten. A Piarista Gimnáziumba járt, itt is érettségizett, majd szülei – eleinte vonakodó – beleegyezésével jelentkezéssel felelt a magyar királyi honvédség pilótaképző felhívására.

Repülőkiképzését Olaszországban végezte, 1939-ben zászlósi rendfokozatban, vadászpilótaként tért haza Magyarországra. A háború első éveiben – már hadnagyi rendfokozatban – oktatott a börgöndi repülőtéren.

(fotó: facebook)

Repülőtiszti pályafutása során harmincnégy géptípusra szerzett jogosítványt. A Puma vadászrepülő osztály főhadnagyként hazánk felett több alkalommal is harcolt a Magyarországot támadó amerikai bombázó- és vadászrepülőgépek ellen. Szolgálata során súlyosan megsebesült, felgyógyulását követően, Veszprémben a sérült repülőgépek újbóli berepülését végezte, valamint futárszolgálatot látott el. Katonai pályafutása 1951-ben, a politikai tisztogatások áldozataként ért véget.

Civil életében számos munkakörben kipróbálta magát, többek között gépkocsivezetőként, geodétaként és nyugdíjba vonulása előtt a Közlekedési és Postaügyi Minisztérium főelőadójaként dolgozott. A rendszerváltást követően állították vissza rendfokozatát, és léptették elő előbb őrnaggyá, majd alezredessé. Utolsó élő bajtársával, Frankó Endre nyugállományú főhadnaggyal közösen vehette át 2013-ban a Honvédelemért Kitüntető Cím első fokozatát.

Utolsó útjára családja, egykori háborús bajtársa, barátai, tisztelői és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái, valamint Hankóczi Gergely református tábori lelkész kísérték el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.