Elektromos autó töltés otthon – gazdaságosan és kényelmesen

iho   ·   2023.12.11. 12:55
00_autotolto

Az elektromos autók terjedése hatalmas fejlődést hozott a hozzájuk tartozó kiegészítők terén is. Ma már hatékony megoldásokat találhatunk az akkumulátor töltésére, sőt már az is lehetséges, hogy saját, otthoni töltőállomásunk legyen.

Töltőállomások telepítése otthon a kényelem érdekében

Az otthoni elektromos autó töltő telepítése ma már egyre gyakoribb. Ez annak is köszönhető, hogy folyamatosan növekszik a villanyautók, így a kapcsolódó termékek száma is hazánkban. Az otthoni töltésre többféle megoldás létezik.

Van olyan kábel, amelyet egyszerűen egy háztartási konnektorba csatlakoztathatunk, és így tölthetjük az autónkat. Van azonban olyan elektromos autó fali töltő is, amelyet a garázsunkban is elhelyezhetünk, és ebbe csatlakoztatjuk töltő kábelünket. Ez gyorsabb lehet, mint a konnektoros töltés. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy bármekkora is legyen az otthoni elektromos hálózat terhelhetősége, az lesz a telepíthető töltőpontok kapacitása is.

Előfordulhat, hogy a fali töltő kültéren kap helyet, ilyenkor különösen fontos a töltőpontot a külső környezeti ártalmaktól, például a csapadéktól is védeni. Jó tudni, hogy az IP-szám jelzi a készülék védelmi szintjét.

Telepítési szempontok

A szakemberek először helyszíni felmérést végeznek, hogy feltérképezzék a meglévő körülményeket és tájékoztassanak minket a rendelkezésre álló megoldásokról. Ez azért is fontos, mert a helyszín terhelhetőségének figyelmen kívül hagyása túlterheléshez vezethet, ami veszélyeztetheti az elektromos autó töltését és a hálózat biztonságát.

A hálózat terhelhetősége mellett fontos szempont, hogy pontosan hova tennénk az akkumulátortöltőt. Érdemes olyan praktikus helyen felszerelni, ahol a kábelekkel könnyedén hozzáférhetünk a jármű hálózati csatlakozójához. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy hány autót szeretnénk tölteni. Mindezekben a kérdésekben a telepítésben jártas szakemberek tudnak segíteni.

Milyen töltőket érdemes otthonra telepíteni?

Vannak falra és oszlopra szerelhető modellek, amelyek kül- és beltéren egyaránt használhatók. Abszolút az igényeink és a helyi adottságok döntik el, hogy melyik lehet a befutó. Ami viszont fontos, hogy a megvásárolni kívánt töltőnek CE-jelöléssel és minőségbiztosítási tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

Az otthoni elektromos autó töltő kiépítése tehát megoldható, de szakember segítségével történjen meg, hogy biztonságos és a lehető legjobb legyen. A kényelem mellett pedig az sem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen megoldások használata sokkal gazdaságosabb, mint a fizetős töltőállomáson történő töltés, így hozzájárul a fenntarthatóbb közlekedéshez.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek